Preokret: nemačka ekonomija beleži prvi pad

M.L.

U drugom kvartalu ove godine najveća evropska ekonomija beleži pad bruto društvenog proizvoda od 0,1 posto
(ilustracija, Federalni zavod za statistiku Nemačke u Bonu)

Posle rasta bruto društvenog proizvoda u prvom tromesečju ove godine od 0,4 posto, nemačka ekonomija u drugom kvartalu, prema upravo objavljenim preliminarnim podacima nacionalnog statističkog zavoda, okrenula se prema padu i zabeležila smanjenje bruto društvenog proizvoda (BDP) od 0,1 posto. Kretanja u ovoj ekonomiji imaju veliki uticaj na ukupna kretanja u privredi Evropske unije, posebno u zemljama srednje i istočne Evrope sa čijim privredama je veoma povezana.

Rojters ovim povodom podseća da je najveća evropska ekonomija u poslednje vreme součena sa slabijom globalnom tražnjom što ima negativni uticaj na nemačku industriju i izvoz. Teškoće nemačke privrede pogoršavaju i trgovinski spor između SAD i Kine i neizvesnosti oko izlaska V. Britanije iz Evropske unije.

Međukvartalni pad nemačkog BDP je u skladu sa očekivanjima analitičara kojima se obratio Rojters.

Nemačka vlada pretpostavlja da će u celoj ovoj godinu tempo ekonomskog rasta zemlje usporiti sa lanjskih 1,4 na svega 0,5 procenta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...