Ubrzano raste deficit američkog budžeta

M.L.

Deficit federalnog budžeta SAD veći za 27 posto i za 10 meseci iznosi 886 milijardi dolara
(ilustracija, zgrada Ministarsva finansija SAD: moguće je da već uskoro američki godišnji deficit budžeta premaši hiljadu milijardi dolara)

Za deset meseci ove fiskalne godine deficit federalnog budžeta, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, porastao je 27 posto i dostigao 867 milijardi dolara. To je, prema tumačenju analitičara, posledica visokog rasta budžetskih izdataka koji je bio dva put brži od rasta poreskih prihoda.

Budžetski izdaci za period od oktobra prošle do jula ove godine porasli su, kako prenosi AP, za osam posto, tojest na 3,73 biliona dolara. A budžetski prihodi istovremeno su porasli za tri posto tj na 2,86 biliona.

Produbljivanju deficita najviše doprinosi prošlogodišnja odluka predsednika Donalda Trama o smanjenju poreza za oko 1,5 bilion dolara, a potom novi izdaci budžeta. Stanje budžeta se pogoršava od 2016. čemu doprinosi i starenje populacije zbog čega sve više ljudi koristi sredstva iz federalnog programa zdravstvenog osiguranja za seniore Mediker (Medicare). A Tramp je prilikom dolaska na vlast obećao, takođe, i povećanje sredstava za armiju što ispunjava pa i to produbljuje deficit.

Budžetski odbor Kongresa očekuje da će 2022. deficit budžeta premašiti bilion dolara. Lane je deficit iznosio 779 milijardi i bio najviši od fiskalne 2012.

Međutim, ako se nastave dosadašnja kretanja, deficit bi već ove godine mogao da bude veći od biliona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...