Rast ekonomije Evropske unije - jedva iznad nule

M.L.

U drugom kvartalu ove godine privrede EU i evrozone imale stopu rasta od samo 0,2 posto
(

Ekonomije evrozone i cele Evropske unije usporile su rast u drugom tromesečju ove godine na svega 0,2 posto, saopšteno je danas iz evopskog statističkog zavoda Evrostat na osnovu takozvane brze procene. U prvom kvartalu ekonomski rast u zemljama evrozone iznosio je 0,4, a u celoj Uniji 0,5 posto.

U poređenju sa istim periodom lane bruto društveni proizvod evrozone se u drugom kvartalu povećao za 1,1 posto ali se usporio u odnosu na prvi kvartal ove godine  kada je iznosio 1,2 posto. U celoj EU međugodišnji rast se usporio sa 1,6 na 1,3 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je ovih dana da za ovu celu godinu računa s usporavanjem ekonomskog rasta evrozone na 1,3 sa prošlogodišnjih 1,9 procenta. U idućoj godini rast bi se ubrzao na 1,6 posto.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni se, prema danas objavljenim podacima, uprkos usporovanju ekonomskog rasta, snizila na 11-godišnji minimum od 7,5 procenta. Inflacija u evrozoni pala je na godišnji nivo od 1,1 posto što je najniži nivo za poslednjih godinu i po dana.

Niska inflacija i usporavajući ekonomski rast pojačavaju očekivanja  da će Evropska centralna banka (ECB) podržati ekonomiju evrozone labavljenjem monetarne politike. ECB je već signalizirala prošle sedmice da da bi mogla pristupiti daljem smanjivanju kamatnih stopa za nove kupovine obveznica.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...