Zlato najskuplje u poslednjih šest godina

M. L.

Cena zlata u petak - po prvi put od 2013, godine - iznad granice od 1.450 dolara za uncu
(ilustracija, paluba nosača aviona "Abraham Linkoln" koji je američka vlada uputila u maju u Ormuski zaliv, objašnjavajući to pretnjama upućenim iz iranske vlade)

Cena zlata našla se tokom poslednjeg dana prošlonedeljne trgovine, kako javlja Rojters, na najvišem nivou od maja 2013 godine. Cenu plemenitog metala guraju na gore, pre svega, napetost na Bliskom istoku i sve izvesnije snižavanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Cena zlata je prekoračila u petak pre podne granicu od 1.450 dolara za  trojsku uncu (31,1 grama). Popodne, cena se cena spustila i trgovina je zaključena na nivou od 1.439 dolara za uncu.

Od lanjskog avgusta cena zlata je porasla za 25 posto i po tome je bila iznad većine drugih aktiva.

Na prvom mestu kao faktor ovakvog kretanja analitičari navode gotovo izvesnu pretpostavku da će američka centrala banka (FED-Federalne rezerve) na ovomesečnom zasedanju smanjiti kamatne stope. Taj potez se smatra ka podsticaj za rast cena tj inflaciju, a zlato se u takvim kretanjima uvek smatralo kao sredstvo za očuvanje vrednosti svojih aktiva. Štaviše, govori se i o tome da bi FED ovaj put mogao kamatu spustiti za 0,5 umesto 0,25 posto kako je činila u poslednje vreme.

Cenu zlata, koje je smatrano za sigurnu investiciju u vreme opšte nesigurnosti, podiže i rast geopolitičke napetosti. U poslednje vreme na poskupljenje zlata su posebno uticali napadi na tankere na Bliskom istoku, kao i najnovije saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa prema kome je američki vojni brod u Ormuskom zalivu oborio iransku bespilotnu letilicu (Iran je to demantovao, tvrdeći da je američki brod pogodio vlastiti dron - prim ML).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...