Sve veće imovinske razlike među ljudima

M. L.

Uski sloj od 22,1 miliona dolarskih milionera raspolaže sa više od polovine privatnog svetskog kapitala
(ilustracija, Raste broj milionera i njihovo bogatstvo)

Ukupna privatna finansijska imovina u svetu je sve neravnomernije raspoređena među ljudima. Prema ovih dana objavljenoj studiji međunarodne kompanije Boston konsalting grup (BCG – Boston Consulting Group), dolarskim milionerima, kojih u svetu ima ukupno oko 22,1 miliona, sada pripada više od polovine ukupnih svetskih finansija u privatnim rukama. Drugi, manji deo, kako prenosi AFP, pripada "ostatku čovečanstva od oko 7,6 milijardi žitelja planete. Još u 2015. godini milioneri su bili vlasnici 43 posto svetskog finansijskog bogatstva.

Ukupna svetska privatna imovina se lane povećala za 1,6 posto tj  na 205,9 biliona dolara. A broj dolarskih milionera porastao je broj brže – za 2,1 posto.

Analitičari BCG nisu pritom uzimali u obzir vlasništvo nekretnina i firmi, kojima se trguje na berzama  - usredsredili su se samo na gotovinu i papire od vrednosti.

Najizrazatije imovinske razlike su u Severnoj Americi. U SAD i Kanadi dolarski milioneri su vlasnici čak 65 procenata od 72,8 biliona dolara finansijsih sredstava u rukama privatnih osoba.

Ove razlike u zapadnoj Evropi, koja je drugi najbogatiji region sveta, su manje. Tamo milioneri drže 41 posto svih privatnih finansija.

Prošla godina nije za bogate bila tako berićetna kao prethodne godine. U drugoj polovini godine pale su akcije što je dovelo do najslabijeg rasta finansijskog kapitala u ovoj deceniji. A u 2017. globalna finansijska imovina porasla je u odnosu na prethodnu godinu za čak 6,2 posto.

Za period do 2023. analitičari predviđaju prosečan godišnji rast ove imovine od 5,7 posto, a broj dolarskih milionera treba da se popne na 27,6 miliona. U tom periodu zapadna Evropa trebalo bi da izgubi drugo mesto po visini privatne finansijske aktive – prestići će ih dolarski milioneri u Kini i Indiji čija će imovina dostići 58,2 biliona dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...