SAD prete novim carinama – na udaru su zemlje s potcenjenom valutom

M. L.

Takvih je zemalja zaista mnogo jer je to slučaj sa gotovo svim zemljama u razvoju ili manje razvijenim zemljama
(Mobara, 26.05.2019 - američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe tokom susreta na golf terenu u Mobari, južno od Tokija)

Adminstracija američkog predsednika Donalda Trampa ne prestaje da traga za razlozima za uvođenje carina drugim zemljama. Ministarstvo trgovine, kako javlja Rojters, najavilo je da će predložiti novi propis kojim će se omogućiti da se uvedu carine zemljama čije su valute potcenjene u odnosu na dolar.

To je, pre svega, gledano iz američke trgovinske perspektive, nova mogućnost za povećanje carina na kinesku robu. Ali, može se ticati i drugih zemalja, kao što su Japan, Južna Koreja, Indija, Nemačka, Švajcarska... navodi Rojters.

Sve pomenute zemlje su na spisku zemalja koje će biti praćene od strane američkog Ministarstva finansija, o čemu će sastaviti polugodišnji izveštaj u kome će biti praćene intervencije na deviznom tržištu, visina tekućeg trgovinskog i platnog bilansa.

Načelno gledano ovime bi se, međutim, omogućilo da se carine zavedu svim zemljama čije valute imaju veću unutrašnju kupovnu moć od one izražene u dolarima, što je, inače, slučaj u mnogim zemljama u razvoju ili manje razvijenim zemljama. To važi i za sa Srbiju čiji je bruto društveni produkt lane nominalno iznosio 50,651 milijardu dolara ali po kupovnoj moći 122,759 milijardi dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...