Češki zakon „gafa“ - primer drugim zemljama

M.L:

Posle Austrije i Francuske, zakon kojim će se oporezovati tzv tehnološke firme, donosi se i u Češkoj ali će se bitno od prethodnih razlikovati
(ilustracija, Česi oporezuju, pored digitalnih reklama i prodaje ličnih podataka građana, i internet taksi i izdavanje stanova)

U Češkoj je pripremljen predlog zakona „gafa“ (skraćenica od naziva Gugl, Ejpl, Fejsbuk i Amazon) o oporezivanju velikih tehnoloških firmi,  bitno drugačiji od zakona već donetih u Francuskoj i Austriji i pripemljenih projekata u drugom članicama Evropske unije. Kako piše ugledni komentator agencije Blumberg Leonid Beršicki (Bershidsky), to je u Češkoj urađeno na najbolji način i može služiti za ugled drugim zemljama.

Prethodno su propali napori, što je velika šteta, da se na isti način oporezuju ove firme u svim članicama EU pa su svoje zakone o tome već donele Austrija i Francuska, a uskoro to treba da se dogodi i u drugim zemljama. Predlogom češkog zakona, koji tokom ovog meseca treba da usvoji parlament, predviđa se stopa poreza od sedam posto na prihode od prodaje digitalnih reklama i ličnih podataka.

Predviđa se da će se od ovog poreza dobiti u Češkoj godišnje oko pet milijardi kruna tj nešto manje od 200 miliona evra. Beršidski upozorava da Farncuska očekuje od ovog novog poreza samo 2,6 puta više iako Francuska ima čak šest puta više stanovnika i preko osam puta veću ekonomiju!

Zakoni su između sebe na prvi pogled dosta slični, ali u francuskom slučaju predviđena je više nego dva puta niža stopa poreza (svega tri posto). Osim toga, češkim zakonom se predviđa oporezivanje i firmi iz takozvane poverljive ekonomije, kao što su Uber i AirBnb, u stvari dve internet platoforme preko kojih se dogovara taksi vožnja i iznajmljivanje soba odnosno stanova. Zasad se na ovaj način, kao što je poznato, izvrdavalo plaćanje poreza i nije postojala nikakva kontrola kvaliteta i bezbednosti za korisnike usluga. 

Beršidski tvrdi da ove platforme pogoršavaju probleme sa stanovanjem u gradovima, ostavljaju ljude bez posla, a ti problemi bi se mogli lako rešiti jednostavnom regulacijom. Ukratko, od iznajmljivača će se tražiti licenca, u slučaju AirBnb ona koju imaju hotelijeri, a od Ubera ona koju imaju taksisti. A država ima pravo da kao zastupnik građana – korisnika interneta s čijim ličnim podacima raspolažu internet firme, oporezuje to raspolaganje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...