Svetska banka: 200 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

M.L.

Dva puta više sredstava u ove svrhe nego dosad
(foto, sedište Svetske banke u Vašingtonu)

Svetska banka planira da u periodu od 2021. do 2025. uloži 200 milijardi dolara (USD) u borbu protiv klimatskih promena, javlja agencija Blumberg. To je dva puta više nego u okviru tekućeg planskog perioda. Ta sredstva biće prevashodno uložena u poboljšanje prognoze vremena, sistema upozoravanja i informacione službe.

Jednu polovinu ovih sredstava izdvojiće sama Svetska banka, a drugih 100 milijardi, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Agencija za investicione garancije (MIGA), koje pripadaju u grupu Svetska banke, i privatni kapital.

„Naši novi ciljevi ukazuju koliko ozbiljno se bavimo ovom problematikom", izjavio je ovim povodom predsednik Svetske banke Jim Jong Kim. "Nastojimo da učinimo u ovome više i pozivamo globalno društvo da učini to isto", dodao je on.

Novi ciljevi nadovezuju se na akcioni plan Svetske banke za borbu protiv klimatskih promena iz 2016. Već ove godine Svetska banka i njena grupacije uložila je u ove svrhe 20,5 milijarde dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...