Češka ima najstabilniju ekonomiju u Evropi

M.L.

To je zaključak ekonomske agencije Blumberg na osnovu statistike Evrostata
(foto, jutro u Pragu, glavnom gradu Češke)

Najstabilnija ekonomija u EU, najbogatija zemlja bivšeg Istočnog bloka, zemlja s najmanjom nezaposlenošću u Evropi... Ovim superlativima opisuje ekonomsku sliku stanja Češke republike ekonomska agencija Blumberg (Bloomberg).

Ove kvalifikative agencija zasniva na statističkim podacima Evrostata, prema kojima, na primer, Češka ima najveći bruto društveni proizvod po stanovniku u poređenju sa svim ostalim članicama bivšeg Istočnog bloka. U tom pogledu, Češka je pretekla i neke druge države, kao što su Grčka i Portugalija, koje su u Uniju stupile znatno pre (tojest 1981, odnosno 1986.) Češka sada ekonomski sustiže Italiju, zemlju koja je bila među osnivačima evropskog ekonomsko-političkog bloka.

Češka je i na čelu liste koju svake godine sastavlja nemačka osiguravajuća kompanija Alianc (Allianz). Ta lista je sastavljena prema stabilnosti privreda bivših komunističkih zemalja i prema njihovoj finansijskoj i budžetskoj disciplini.

Sadašnja vlada populističkog pokreta ANO premijera - milijardera Andreja Babiša i socijaldemokrata, uz podršku KSČM (nereformisani komunisti), formirana posle dugih pregovaranja, dokaz je poznatog češkog političkog pragmatizma. Ta vlada sada ne mali deo veoma dobrih ekonomskih rezultata usmerava u povećavanje socijalnih izdataka i jačanje socijalne sigurnosti.

"Mere uvedene posle poslednje ekonomske krize bile su, po mom mišljenju, drastične i veoma nesocijalne. Ne bih htela da se to ponovi u ovoj zemlji", izjavila je agenciji ministarka finansija Alena Šilerova (Schillerova), prva žena u češkoj istoriji na tom mestu.

Najviši prioritet vlade jeste, prema Šilerovoj, poboljšanje socijalnog položaja seniora.

"Kada bismo mogli da povećamo penzije, nego u vreme prosperiteta? Mislim da nam dobro ide i da bi celo društvo trebalo da deli prinose ekonomskog rasta s onima kojima je potrebno", istakla je ona.

Vlada planira da, osim penzija, poveća i plate zaposlenih u državnoj službi. Od 1. septembra uvela je 75-procentni popust za studente i seniore na karte u vozovima i autobusima. Obećala je i značajne finansijske injekcije u gradnju nove infrastrukture. To će se u državnim budžetima 2019-2022. osetiti po deficitu u visini od oko 40 milijardi kruna (oko 1,6 milijardi evra).  

Opozicija ove korake ocenjuje kao veoma neodgovorne  i tvrdi da vladina koalicija time "kupuje" naklonost birača. Ako se išta ovome može dodati jeste da, bilo kako bilo, birači su na dobitku...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...