Carine na uvoz iz Kine najviše će pogoditi američka domaćinstva

M.L.

Carinski američko-kineski rat izaziva sve veće bojazni kod američkih potrošača – čak polovina robe koju kupuju potiče iz Kine
( ilustracija, Kineski radnici u luci Đingdao u provinciji Šandong, istočna Kina, posmatraju isplovljavanje broda sa robom za SAD)

Nove američke carine tiču se široke skale kineskih proizvoda koje kupuje svako američko domaćinstvo. Njihove cene će, kako upozorava agencija AP,  porasti zbog carina, a većina tog poskupljenja pašće na pleća potrošaća. Kao što je poznato, izdaci domaćinstva su upravo ključni motor američke ekonomije.

Šamponi, nameštaj, usisivači, razne torbe i tašne, mobilni telefoni... čak polovina robe koju kupuju obična američka domaćinstva potiče iz Kine. Od ponedeljka 24. septembra na njih se plaća carina od 10 posto a za tri meseca povećaće se na 25 posto.

Poskupljuje 40 odsto uvoznih proizvoda

"Sa svakim pooštravanjem carinskog rata rizici za američka domaćinstva su sve veći", izjavio je ovim povodom Metju Šej (Mathew Shay), predsednik Nacionalne maloprodajne federacije. "Ne smemo dozvoliti dalju eskalaciju, posebno zbog približavanja božićnjih kupovina", dodao je on.

Protekcionističke mere mera predsednika Trampa od ponedeljka pogađaju oko 11.400 proizvoda „mejd in Kina“ i, zajedno s ranije uvedenim carinama, odnose se na ukupni uvoz od 250 milijardi dolara. Tako će do novembarskih izbora za Kongres čak oko 40 posto ukupnog uvoza SAD podlegati carinama koje je predsednik Tramp uveo u ovoj godini!

I mada će Trampova adminstracija, verovatno, potcenjivati rizike koji iz ovih mera proizilaze, ekonomisti već nekoliko meseci već upozoravaju da će najviše biti pogođena američka domaćinstva koja će morati dublje da posegnu u svoje džepove. Upravo ovaj carinski rat i izaziva najveće bojazni američkih potrošača, pokazalo je ovih dana istraživanje koje redovno sprovodi Mičigenski univerzitet.

Veći trošak za šest milijardi dolara

Široka skala proizvoda kojih se tiču ove carine može voditi padu izdataka potrošača koji utiču sa 70 posto na kretanja ekonomije SAD. A glavni deo ovih izdataka bila je upravo jevtina, kineska, potrošna roba. Američke trgovine, uključujući i najveće lance, kao što je Volmart (Walmart), teško će se snaći bez jevtine kineske elektronike, odeće, obuće, igračaka...

Američki potrošači su, verovatno i više od evropskih, osetljivi na cene. Ukoliko se radi o poskupljenju, sve drugo ide u drugi plan. Lanjska istraživanja su pokazala da bi velika većina američkih potrošača kupila amerčku robu samo ako bi bila iste cene kao uvozna. Ali, taj procenat sve dublje pada ukoliko bi to značilo do kupuju skuplju domaću robu.

Ekonomisti očekuju da će poskupljenje kineske potrošne robe voditi ka smanjivanju njene prodaje. Carine će samo malo (znatno ispod jedan posto) povećati bruto domaći proizvod ali će to jako pogoditi američka domaćinstva. Njih će to koštati oko šest milijardi dolara godišnje a uz to, imaće i ograničene mogućnosti za zamenu kineskih proizvoda jer su ti ili slični proizvodi kod drugih domaćih ii stranih proizvodjača prilično skuplji.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...