Trampovi lekovi ne pomažu - kineski suficit sve veći!

M. L.

U avgustu Kina imala rekordni suficit od 31,05 milijardi dolara u trgovini SAD
(Vašington, 23. mart 2018. - Predsednik Donald Tramp je proletos „napao“ Kinu carinama na robu vrednu 60 milijardi dolara uvoza kako bi se osvetio za "krađu" američke intelektualne svojine, povećavajući time trgovinske tenzije između dve najveće svetske ekonomije)

Uvođenje američkih carina na kinesku robu ne pomaže – prošlog meseca Kina je imala rekordni suficit u trgovini sa SAD od 31,05 milijardi dolara, saopšteno je iz kineske carinske uprave. Ovaj rast suficita postignut je uprkos izvesnom, umerenom slabljenju rasta kineskog izvoza. To bi, prema tumačenju Rojtersa, moglo da navede američkog predsednika Donalda Trampa da dodatno pojača pritisak u trgovinskom sporu sa Pekingom (ili možda da odustane od tog pritiska koji, bar na početku, kako se pokazuje, ne pomaže-prim.ML)

Kineski suficit je porastao u odnosu na julski koji je iznosio 28,09 milijarde, a i julski je bio viši od junskog. Tokom prvih osam meseci ove godine kineski suficit je iznosio ukupno 192,64 miijarde dolara i bio veći za skoro 15 posto u odnosu na onaj u istom periodu lane. To je vodilo ka povećanoj napetosti u odnosima dve najveće svetske ekonomije.

Početkom jula su SAD započele trgovinski rat protiv Kine, uvođenjem 25 procentnih carina na kinesku robu u obimu od 34 milijarde dolara. Potom se ta cifra povećala na oko 50 milijardi dolara.

Vašington optužuje Peking za krađu intelektualnog vlasništva američkih firmi. Tramp je u petak najavio da bi "veoma brzo" mogao da uvede ranije najavljene carine na kinesko robu čiji godišnji izvoz u SAD dostiže 200 milijardi dolara. Uz to, najavio je da ima pripremljene carine i na drugu kinesku robu u godišnjem iznosu od 267 milijardi dolara. Tako bi novim carinama bio podvrgnut celokupan kineski izvoz u SAD...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...