Evro zbog pada turske lire sišao na godišnji minimum prema dolaru

M. L.

Bojazni zbog uticaja turske lire na bankarski sektor u Evropskoj uniji poljulale evropsku valutu
(foto Fonet: Rize, 11.08.2018 - obraćanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana svojim pristalicama u gradu Rizeu)

Evro je u petak pao na 1,1416  američkog dolara, tojest na najniži nivo za nešto više od godine dana. Na dole ga, kako javlja Rojters, vuku bojazni od negativnog uticaja pada turske lire na evropski bankarski sektor.

Britanski list Fajnenšel tajms (The Financial Times) piše ovim povodom da Evropsku centralnu banku (ECB) uznemiravaju u vezi s padom turske lire jake veze koje neke velike evropske banke, uglavnom iz Italije, Francuske i Španije, imaju s Turskom. Ukratko, ima bojazni da turski dužnici neće moći da otplaćuju dugove u stranim valutama ovim bankama,  pošto je turska lira juče pala prema američkom dolaru za 18 posto, na novi rekordni minimum od početka godine.

Banke se boje, takođe, uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa (Recep Tayp) Erdogana na monetarnu politiku, kao i posledica pogoršanja odnosa Turske sa Sjedinjenim Državama. Pad turske lire juče je produbila i odluka  američkog predsednika Donalda Trampa da se udvostruče carine na uvoz turskog čelika i alumunijuma.

Analitičari nemačke Komercbanke (Kommerzbank) ukazuju ovim povodom da finansijska tržišta, kao i uvek u sličnim povodima, pojačavaju averzije prema riziku što podržava valute smatrane za bezbedna utočišta kao što su američki dolar i švajcarski franak.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...