Prosečna plata na istoku Nemačke 2.600, na zapadu 3.399 evra

M. L.

Ni posle skoro tri decenije od ujedinjenja dve nemačke države, razlike u platama nisu prevaziđene
(ilustracija: Berlinski zid koji je razdvajao Istočnu od Zapadne Nemačke, srušen je 1989.)

Prosečna bruto plata u Nemačkoj iznosila je na početku ove godine 3.209 evra, dok je godinu dana pre toga bila 3.133 evra, saopštila je Savezna agencija za rad.

Plata zaposlenih u tzv starim pokrajinama tj u nekadašnjoj Saveznoj odnosno Zapadnoj Nemačkoj bila je i dalje osetno veća nego u tzv novim pokrajinama tj bivšoj Demokratskoj iliti Istočnoj Nemačkoj (3.339 naspram 2.600 evra).

Najveća primanja imali su zaposleni u pokrajini Hamburgu (3.619), zatim Baden-Virtembergu (3.546) i Hesenu (3.494). Najmanje su zarađivali u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija – čak 816 evra manje od saveznog proseka.

Među gradovima prednjači bavarski Ingolštat s prosekom od 4.635 evra. Znatno iznad proseka imaju plate i žitelji Erlangena, Volfsburga i Beblingena.

Razlike u platama između žitelja nekadašnje dve Nemačke smanjuju se i dalje ali je taj tempo, kako prolaze godine, sve sporiji. Zato se sada više i ne pominju rokovi kada bi konačno te razlike bile izbrisane.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...