Turska u ekonomskoj krizi: vlada razmišlja o stranoj pomoći

M. L.

Godišnja inflacija u junu dostigla 15,4 posto, lira od početka godine izgubila petinu vrednosti
(Ankara, 09.07.2018 - predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji inauguracije u drugi predsednički mandat)

Turska se nalazi na ozbiljnoj ekonomskoj prekretnici zbog trke između inflacije i kamatnih stopa i obezvređenja domaće valute pa vlada, kako piše Rojters, počinje da razmišlja i o stranoj finansijskoj pomoći. Vicepremijer Mehmet Simsek, zadužen za ekonomskim politiku, napisao je na tviteru posle objavljivanja najnovijih podataka o polugodišnjim ekonomskim kretanjima, da bi strana finansijka pomoć mogla pomoći da "pad na dno bude mekan".

Inflacija u junu je na godišnjem novu iznosila 15,4 posto, što je najviši od 2004. kada je u vreme tadašnje krize uveden standarni način računanja inflacije. Očekuje sa da budu objavljeni podaci o mesečnoj inflaciji u junu, koja će sigurno biti još značajnije veća nego za maj kada je iznosila 2,61 procenta. Krajem maja je centralna banka, zbog inflacije, povisila osnovnu kamatnu stopu sa 13,5 na 16,5 posto a očekuje se dalje povećanje...

Lira ubrzano slabi, od početka godine izgubila je petinu vrednostii, dva puta su dosad rejting agencije snižavale izglede turske privrede. Rešavanje ovih problema je zbog nedavno održanih parlamentranih i predsedničkih izbora odlagano a sada je konačno "đavo došao po svoje", pri čemu se nameće kao rešenje - naglo i jednim potezom osetnije povećanje kamatne stope centralne banke. Protiv toga je, međutim, bar verbalno, predsednik Redžep (Rejep) Taip Erdogan jer mu je glavno izborno obećanje bilo - niske kamate koje su mu potrebne i zato da bi ispunio obećanja o završetku mamutskih građevinskih projekata u toku kao što su novi aerodrom, najveći na svetu, i plovni kanal mimo Bosfora, koji će spojiti Crno i Mramorno more.

U svakom slučaju, nameće se potreba da se inflaciona spirala odlučno prekine. Stručnjaci upravo zato preporučuju oštrije, naglo povećanje kamatne stope. Zasad nije, međutim, jasno kako će se to izvesti i kako obezbediti dalju podršku za prekidanje inflacione spirale.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...