Prvi sledeći član evrozone - Bugarska

M. L.

To se najavljuje iz Evropske komisije i vlade ove zemlje, za godinu ili verovatnije dve
(ilustracija, Bugarska je svoju valutu vezala za evro još u prošlom veku - 1 eur=2 leva - ali aspiracija da se učlani u evrozonu još se ne ostvaruje)

Bugarska treba da postane prvi sledeći novi član evrozone ali s tim ne bi trebalo žuriti, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi (Pierre Moscovici) u Sofiji na neformalnom sastanku ministara finansija EU krajem aprila.

Evrozona sada broji 19 članova, dok EU ima ukupno 28 članova. Poslednji novi primljeni član evrozone bila je Litva u kojoj je počelo da se plaća evrom početkom 2015.

evro-aspiracije-mapa-

Mnoge zemlje žele da se priključe zoni jedinstvene evropske valute. Svetlo žuto obojene su države članice evrozone a ostalo su su evropske države - članice EU podeljene na one koje rade na tome da uvedu evro, one koje to ne pokušavaju i one koje napuštaju evropske integracije (Blumberg, 23. maj 2018.)

Generalno važi da bi pre uvođenja evra ta zemlja trebalo da se uključi u mehanizam kurseva razmene ERM-2 i u tom režimu porvede dve godine. Bugarski premijer Boris Bojkov u aprilu je najavio da bi njegova zemlja mogla u ovaj režim da se uključi za godinu dana, ukoliko se sa tim slože visoki predstavnici EU i Evropske centralne banke (ECB)

"Bugarska će biti sledeći član evro-zone, u to nema sumnje", rekao je Moskovisi, "Moramo to, ipak, pripremiti sistematski i pažljivo i ne smemo žuriti, jer u žurbi može doći do propusta u pripremama za usvajanje evra", ukazao je on, dodajući da Bugarska "mora raditi hladnokrvno i ispuniti sve kriterije".

On je čak pozvao svoje domaćine da požure s dostizanjem ekonomija bogatijih zemalja u EU (što bi svakako oni sigurno hteli čak i mnogo više nego on) Moskovisi je, takodje, upozorio da primanje evra za Bugarsku "ne sme biti šok nego povoljnost".

Bugarska je najsiromašnija od svih zemalja Evropske unije. Njen bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen prema paritetu kupovne moći domaće valute, iznosi  49 posto proseka Unije. Tome svakako doprinosi i visok stepen korupcije, po čemu ova zemlja prednjači, zajedno s Rumunijom, s kojom je 2009. primljena u Uniju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...