Američke firme profitiraju (mnogo) više od evropskih

ML

Prognoze profita najvećih američkih firmi za ovu godinu računaju sa zaradom po akciji 2,5 puta većom nego u evrozoni. Američkim firmama dosta pomažu Trampove poreske olakšice
(Centrala Morgan Stenli banke u Njujorku)

Velike američke firme ove godine, prema berzanskim analitičarima, zaradiće na akcijama dva i po puta više nego velike firme u evrozoni. To je, kako piše Volstrit Džornal (The Wall Stret Journal), najveća razlika u poslednjih 30 godina.

Velikim firmama s one strane Atlantika pomaže, naročito u izvozu, slabi dolar, ali možda još više predusretrljivost vlasti prema velikom biznisu kao i širokogrude poreske olakšice koje je uvela adminstracija predsednika Donalda Trampa. Samo na tim olakšicama Siti bank (Citybank) je profitirala 13, a Morgan Stenli (Stanley) banka čak 45 posto. Profit Fejsbuka (Facebook), uprkos aferi sa zloupotrebama ličnih podataka korisnika, skočio je u prvom kvartalu ove godine za 63 posto.

Profiti američkih firmi brže rastu nego profiti evropskih firmi neprestano od 2011. kada se američka pivreda izvukla iz svetske finansijske i ekonomske krize koja je i počela u SAD 2008. To većem delu velikih evropskih firmi nije pošlo za rukom ni do danas.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...