Rusko-kineska razmena 100 milijardi dolara

M. L.

Razmena će 2020. dostići čak 200 milijardi dolara, sve više se trguje u rubljama i juanima
(foto, kineski i ruski predsednik nazdravljaju: Si Đinping i Vladimir Putin u Moskvi, maja 2015.)

Obim trgovinske razmene izmedju Rusije i Kine sve brže raste. Lane je povećan za 19 procenta i iznosio je 84,1 milijardu dolara. U prvom kvartalu ove godine porastao je za 30 posto i predviđa se da će do kraja godine premašiti 100 milijardi dolara.

Dve zemlje računaju, kako piše server rt.com, pozivajući se na podatke iz kineskog ministarstva trgovine, da će ove godine razmena preći 100 milijardi dolara, kao i da bi 2020, trebalo da dostigne čak 200 milijardi. Kina je već sada postala najveće trgovinski partner Rusije – učestvuje u ukupnoj ruskoj razmeni sa 15 posto.

Istovremeno, dve zemlje sve više trguju u nacionalnim valutama tj u juanima i rubljiama, čime se, kako je objašnjeno iz ruske centralne banke, "smanjuje zavisnost od uticaja trećih zemalja". Sve više firmi iz obe zemlje su voljne da plate u rubljama odnosno juanima. Lane je devet procenata ruskog izvoza u Kinu plaćeno juanima, kao i 15 posto kineskog izvoza u Rusiju rubljama. Pre dve godine ta učešća su iznosila samo dva odnosno devet procenata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...