Ejpl će verovatno prvi će preskočiti granicu od bilion dolara

M. L.

Ako tržišna vrednost ove firme bude ove godine rasla kao lane, ona će sigurno biti prva na svetu koja će vredeti preko bilion dolara. U čekaonici za ulazak u klub "bilion" su i ostali ajtidivovi - Majkrosoft, Amazon, Gugl i Fesjbuk
(foto, Prodavnica Ejpla na Petoj aveniji u Njujorku)

Tržišna vrednost najskuplje svetske firme uskoro bi, prema analitičarima, mogla da premaši bilion dolara. Prvi će najverovatnije tu granicu preći Ejpl (Apple) koji trenuto vredi oko 920 milijardi dolara. Na takav zaključak upućuje i najnoviji podatak da je ova firma u posledna tri meseca prošle glodine ostvarila najveći kvartalni profit u istoriji od 20,1 milijarde dolara.

Lane je Ejpl zabeležio rast svojih akcija za 47 posto, koji bi bio i veći da do kraja godine nije došlo do izvesnoga pada usled priprema za primenu nove poreske reforme u SAD kao i zbog žalbi potrošača zbog namernog smanjivanja snage starih modela telefona ove firme. Profit Ejpla je bio više nego dva puta veći od narednih na listi najskupljih američkih giganata – Majkrosfta (Microsft) i DžiPi (JP) Morgana.

Prvi bi, posle Ejpla, prema analitičarima i investitorima, bilionsku granicu tržišne vrednosti tj zbira vrednosti svih akcija, potom trebalo da dostignu ostali ajti divovi – Majkrosoft, Amazon, Gugl (Google) i Fejsbuk (Facebook). Ukupna vrednost, tj tržišna kapitalizacija ovih pet ajti giganata iznosi sada 3,55 biliona dolara, gotovo koliko bruto društveni proizvod Japana, četvrte najveće svetske privrede (posle SAD, EU i Kine).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...