Prošla godina finansijski sjajna za nemačku ekonomiju

M. L.

Privredni rast najviši posle 2011, višak u budžetu 5,3 milijarde evra, a čak 38,4 milijarde evra zajedno s viškom u socijalnom osiguranju i budžetima pokrajina...
(Berlin, 12.01.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel, guverner Bavarske Horst Zehofer i lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Martin Šulc posle razgovora o formiranju koalicione vlade u Berlinu)

Nemački državni budžet, prema preliminarnim računicama, koji je lane iznosio 331 miljardu evra, imao je 2017. višak od 5,3 milijarde evra. To znači da najjača evropska privreda već četvrtu godine uzastopno finansijski pozitivno posluje.

Višak od 5,3 milijarde evra ostaviće se po strani a koristiće se, kao i lane, kao finanijska rezerva za izbeglice. O eventualnoj upotrebi u druge svrhe osdlučivaće nova vladina koaliacija.

Ukupni višak u javnim finansijama bio je još veći – zajedno s viškom u socijalnom osiguranju i budžetima pokrajina iznosi 38,4 milijarde evra.

Sjajnoj situaciji u nemačkim finansijama doprinelo je i manje davanje Nemačke u budžet Evropske unije za 7,5 milijardi evra zbog toga što su neke članice Unije sporije realizovale razvojne projekte nego što je bilo predviđeno.

Nemački bruto društveni prozvod porastao je lane za 2,2 procenta, tj najbrže od 2011.  Za ovu godinu poznati nemački ekonomski institut Ifo prediviđa rast od 2,6 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...