Američki senat usvojio poresku reformu

M.Lazarević

Reforma, koju gura predsednik Tramp, je najveća reforma poreskog sistema od vremena predsednika Regana, koja, u ime podsticanja privrednog rasta, favorizuje najbogatije
(Washington, 02.12.2017 - izjava za novinare američkog predsednika Donalda Trampa ispred Bele kuće, uoči puta za Njujork)

Američki senat usvojio jeu petak uveče, kako javlja AP, poresku reformu koju je inicirao predsednik Donald Tramp a koja smanjuje poreska opterećenja preduzeća i fizičkih lica. Kako se ističe, radi se o najvećem zahvatu u poreski sistemi od vremena republikanskog predsednika Ronalda Regana (Reagan), tojest od 80-ih godna prošlog veka.

Kongres je već usvojio svoju verziju poreske reforme pa sada počinje dogovaranje dvaju domova američkog parlamenta, tako da će Trampu verovatno uspeti da do Božića, tj pre Nove godine, bude usvojena ova najveća legislativna promena koju je obećao. 

Senat je usvojio reformu sa tesnom većinom glasova od 51:49. Za predlog nije glasao nijedan senator iz Demokratske stranke, a protiv je bio i jedan republikanac.

Poreska reforma biće osetno poboljšanje za bogatije Amerikance, mada ju je Tramp propagirao kao "božićnji dar za srednju klasu".

"Ovaj zakon doneće korist onima koji su sada na samom vrhu, koji su sad bogati i uticajni", ukazao je lider manjinske frakcije demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer).  

Stopa poreza na prihod pravnih lica iznosi sada u SAD 35 posto, što je je najviše od svih zemalja OECD (Organizacija zemalja za ekonomsku saradnju i razvoj – okuplja razvijene zemlje s tržišnom privredom). Retko koja firma, medjutim, zaista plaća tako visoki porez. Zahvaljući mehanizmu raznih poreskih olakšica i i izuzetaka, efektivna stopa poreza je, u stvari, 22 posto. Ovom reformom zvanična poreska stopa se utvrđuje na 20 posto.

Sniženje poreza će tokom narednih 10 godina koštati američku državnu blagajnu oko 1,5 biliona dolara. To će, kako se predviđa, biti pokriveno ograničavanjem važećih poreskih olakšica kao i iz bržeg privrednog rasta. Tu računicu dovode u pitanje mnogi nezavisni ekonomisti koji upozoravaju da će još više porasti ionako veliki deficit u federalnoj kasi. Republikanci ostaju, međutim, uvereni u pojačanje privrednog rasta koje će dopuniti državnu kasu. Samo oni najbogatiji, izvesno je da će biti u dobitku, i to ne malom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...