Vrednost svih kriptovaluta premašila 200 milijardi dolara

M. L.

Najveći udeo u tome ima već poznati bitkoin čija se vrednost više nego udvostručila u poslednjih godinu dana i dostigla 7.500 dolara
(logotip kriptovalute bitkoin)

Virtuelne valute prestaju da budu igrarija za mali deo, kako se to misli,  finansijskih ekscentrika i avanturista. To se može zaključiti iz podatka da je prošle nedelje ukupna vrednost svih kriptovaluta premašila 200 milijardi dolara. Najveću "zaslugu" u tome, kako je saopštio internet portal Coinmarketcap, ima najpoznatija kriptovaluta bitkoin (bitcoin), čija je vrednost u poslednjih godinu dana više nego udestostručena i dostigla  rekordnih 7.500 USD tako da sada u opticaju ima bitkoina u vrednosti od 120 milijardi dolara.

Druge najraširenije kriptomonete eter (ether) ima u opticaju za skoro 30 milijardi  dolara. Iza ove dve je oko hiljadu drugih kriptovaluta kojih u opticaju ukupno ima u vrednosti od oko 50 milijardi dolara.

ether-review

Logotip internet revije Eter koja se bavi propagiranjem i objašnjavanjem ove, druge po rasprostranjenosti kriptovalute

Kada bi tržište kriptovaluta bilo firma u indeksu S&P 500 bi figuriralo među prvih 25, primećuje ovim povodom agencija Rojters (Reuters).

Bitkoin je nastao još 2009. ali je pravi prodor napravio poslednje dve-tri godine. Ta valuta, kao i ostale "kripto", stvorena je da bi se oduprla uticajima vlada i centralnih banaka.

Kibernetički, bitkoine "kuje" mreža računara sa specijalizovanim softerom, programiranih tako da novi bitkoini budu stabilni, ali ih "izbacuje"  postupno sve sporijim tempom. Broj bitkoina u opticaju na kraju treba da dostigne 21 milion što bi trebalo da se desi 2140. godine.

Bitkoini, kao i druge kriptovalute postaju popularni, pre svega, kao sredstvo za investiciju. Kursevi im, ipak, dosta često osciluju pa su evropske monetarne vlasti nedavno upozorile investitore da neregulisane virtuelne valute predstavljaju veliki rizik jer ti ulozi nisu nikako zaštićeni za razliku od uloga u evrima i drugim valutama u bankama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...