Najbogatiji Kinez ima 43 milijarde dolara

M.L.

Vlasnik kompanije Evergrande, Su-Jia-Jin (1958) za godinu dana povećao je svoje bogatstvo za za neverovatnih 30 milijardi dolara, tojest za 2,3 puta
(Su-Jia-Jin, levo, sa saradnicima na preskonferenciji firme)

Na čelo najnovije rang-liste najbogatijih Kineza, koju svake godine sastavlja server Harun riport (Report), izbio je Su-Jia-Jin (Xu Jiayin) vlasnik velike kineske developerske kompanije Evergrande (Evergrande Real Estate Group) koja se bavi prodajom stanova u južnoj kineskoj provinciji Guangdong a registrovana je na Kajmanskim ostrvima. Njegova imovina procenjena je na 43 milijarde dolara i u odnosu na prošlu godinu povećala se za oko neverovatnih 30 milijardi dolara, uglavnom, zahvaljući izuzetno visokom rastu akcije negove kompanije.

su jiajin

Su Jia Jin (1958), najbogatiji čovek u Kini

On je tako zamenio na čelu liste najbogatijih Kineza realitnog magnata Vang Tien-lina, šefa kompanije Dalian vanda grup (Wanda Group) koji je pao ove godine sa imovinom od 23 milijarde dolara na peto mesto, zbog pada akcija njegove kompanije.

Na drugom mestu rang-liste najbogatijih Kineza je Ma Huateng, osnivač interenet kompanije Tencent, čije je bogatstvo udvostručeno, zahvaljući rastu akcija kompanije na 37 mililijardi dolara. Njegova kompanija  ja najveća u Kini za usluge mobilne razmene poruka, a njene podružnice pružaju i medijske usluge sa zabavnim sadržajem, putem interneta i mobilnih telefona

ma-hua-tencent

Ma Huateng (1971), drugi čovek po bogatstvu u Kini

 Na trećem mestu je osnivač kompanije Alibaba, Džek (Jack) Ma sa bogatsvom do 30 milijardi dolara.

Rang-lista najbogatijih Kineza obuhvata oko dve hiljade ljudi. Njihova imovina u odnosu na prošlu godinu povećala se za 12,5 posto i sada iznosi 2,6 biliona dolara.

Najbogatiji čovek na svetu nedavno je postao Amerikanac Džef Bezos, osnivač i najveći akcionar kompanije Amazon, sa imovinom od nešto više od 90 milijardi evra. Istisnuo je s prvog mesta Bila Gejtsa (Bill Gates), osnivača kompanije Majkrosoft, koji je "težak" 89 milijardi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...