Srpski dinar treći među valutama koje su najviše ojačale

M. Lazarević

Od početka godine prema evru i američkom dolaru, koji igra ulogu svetske valute, više su ojačale samo češka kruna (CZK) i mozambički metical (MZN)
(ilustracija, češki novac, 100 kruna)

Srpski dinar (RSD) ojačao je od početka godine prema američkom dolaru  (USD) za 13,5 posto i zauzeo treće mesto među valutama čija je vrednost najviše porasla prema svetskoj valuti od početka godine. 

Na prvom mestu je češka kruna (CZK) čiji je kurs porastao za 14,6 posto, na drugom mestu je mozambički metical (MZN) s rastom od 14,2 procenta.

To je pokazala analiza češke konsalting kompanije Akcenta koja se oslanja na zvanične podatke Češke narodne banke (ČNB). Kurs češke krune je imao rast od 14,36 posto, MZN 14,2 a RSD 13,5 posto... Ove tri valute su imale i najbrži rast prema evru koji je, takođe, znatno ojačao prema dolaru zbog, kako kažu, razočarenaja i neizvesnosti investitora usled nepredvidljive politike novog američkig predsednika Donalda Trampa (Tramp).  

 

Jačanje valuta u procentima prema USD od početka godine:

 

1.CZK (češka kruna)                                              14,36 posto                                                       2.MZN (mozambicki metical)                                14,2

3.RSD (srpski dinar)                                               13,5

4.PLN (poljski zlot)                                                12,77

5.MDL (moldavijski leu)                                        12,43

6.BAM (bosanska marka)                                       12,25

7.EUR  (evro)                                                          12

8.XOF (CFA frank)                                                 11,86

9.STD (Sao Tome Dabra)                                        11,75                                                                      

10.ALL (albanski lek)                                             11,25

Češka kruna raste dinamično, pre svega zahvaljući obnovljenom relativno visokom privrednom rastu od 4,5 do pet odsto godišnje i kraju intervencije Češke narodne banke koja je na deviznom tržištu poslednjih 4 - 5 godina intrevencijom obarala kurs nacionalne valute kako bi se obnovio rast malaksalog izvoza koji je glavni pokretač ove eksportne ekonomije. Evro je do pre četiri godine vredeo 23-24 kruna, potom je kruna oborena intrevencijom ČNB na oko 27 kruna za evro, lane se kretala izmedju 26 i 27, i ove godine je konačno spotisnuta ispod 26 za evro. Iduće godine bi mogla da se kreće u rasponu od 25 i 26 eura....   

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...