Angolska Luanda - najskuplji grad na svetu za strance

M. Lazarević

To je posledica brzog rasta proizvodnje nafte ali i društvenog i političkog razvoja posle dekolonizacije, otkad je stanovništvo ovog grada poraslo sa 500 hiljada na šest miliona
(ilustracija, Novo lice glavnog grada Angole)

Mnoge će to iznenaditi ali najskuplje mesto na svetu za strance jeste - Luanda. Angolski glavni grad na rang listi najskupljih gradova prestigao je Hongkong, Njujork, Moskvu, Tokio.... To proizilazi iz najnovije top-liste najskupljih gradova sveta koju svake godine, još od 1994. objavljuje međunarodna konsalting kompanija Mercer, sa sedištem u Njujorku.

Kompanija upoređuje 209 velikih gradova širom sveta i cene u njima u američkim dolarima za 200 artikala i usluga. U tom paketu su, na primer, cene iznajmljivanja trosobnog stana, taksi-službe, ulaznice za bioskop, litra benzina, vekna hleba, litra mineralne vode, šoljica kafe...

luanda-beda-s

Sirotinjska naselja na obodu Luande, zamenjuju luksuzna naselja za strance

Tokom polumilenijumske portugalske vladavine, Angola je bila je siromašna zemlja koju je u potpunu bedu bacio 40-godišnji oslobodilački rat. Nezavisnost je zemlja stekla 1974, ubrzo po padu fašističke diktature Salazara u Portugalu. Usledio je potom građanski rat frakcija u oslodilačkoj armiji, uz indirektno učešće SSSR-a i SAD. Konačno je zavladao mir 2002. i zemlja je ubrzano počela da koristi svoje bogate naftne rezerve, najbrži razvoj je bio krajem prošle i početkom ove decenije kada je barel nafte dostizao cenu od 200 dolara. U Angoli se sada dnevno eksploatiše oko 1,8 miliona barela nafte dnevno.

Luanda je imala oko pola miliona stanovnika u vreme proglašenja nezavisnosti. Danas ih je oko šest miliona. Potražnja za svim i svačim je ubrzano rasla u ovoj zemlji koja nije imala gotovo ništa, osim nafte. Ponuda nije mogla nikako održati korak što se neminovno odrazilo na svim cenama. Prve decenije novog milenijuma počeli su da se ruše neverovatno bedni slamovi kakvih nigde drugde nije bilo u Africi ni u južnoj Americi. Umesto njih, vlada je sagradila naselja za strance u idiličnom američkom stilu u kojima mesečna kirija za trosoban stan iznosi oko 13 hiljada dolara.

Usled loše bezbednosne situacije u gradu i bojazni za svoje zaposlene, strane (naftne) firme im plaćaju najmanje po dva telohranitelja. U taj standard spada i auto sa šoferom i kuvarica u domaćinstvu. Deca uče u privatnim školama sa učiteljima iz Evrope ili SAD. Školarine godišnje iznose nekoliko desetina hiljada dolara po detetu. Cene hrane i drugih akrtikala u hipermarketima, u koje niko ne ulazi od lokalnog stanovništva, užasno su visoke. Domoroci se snabdevaju na lokalnim pijacama na koje niko od belaca ne ide.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...