Norveški naftni fond vredi više od bilion dolara

BM

S malo više od pet miliona stanovnika Norveška ima najveću „kasicu prasicu“ na svetu – fond osnovan da bi se državna dobit od naftne industrije iskoristila na dobro svih stanovnika kada nestanu prihodi od nafte premašio je vrednost od bilion dolara.

Norveški Državni globalni penzioni fond (SPU), najveći svetski fond takve vrste, premašio je vrednost od bilion dolara. Tako Norveška, zemlja s tek nešto više od pet miliona stanovnika, ima najveću „kasicu prasicu“ na svetu, objavio je Sputnik International, a prenela EnergetikaNet.

Fond je osnovan u maju 1996. Godine, s ciljem da se državna dobit od naftne industrije sačuva i iskoristi na dobro svih stanovnika, u smislu finansiranja penzija i usluga države blagostanja u vreme kada nestanu prihodi od nafte. Prikupljena sredstva se investiraju uglavnom u deonice, obveznice i nekretnine kako bi se uvećala finansijska vrednost fonda.

Uprkos nižim cenama nafte poslednjih godina, stabilno tržište deonica i iskorišćavanje kretanja kursa različitih valuta omogućili su da vrednost fonda prvi put pređe bilion dolara, što znači da bi svaki stanovnik Norveške u njemu imao više od 190.000 dolara. Iako neki političari pozivaju na zabranjivanje daljeg istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u roku od 15 godina, norveška vlada će i u sledećim decenijama podržavati naftnu industriju.

Vrednost fonda je trenutno 2,5 puta veća od norveškog bruto domaćeg proizvoda, fond ima deonice 9.000 kompanija u 70 zemalja sveta, kao i 1,3% celokupne svetske tržišne kapitalizacije, odnosno 2,4% evropske tržišne kapitalizacije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...