Razlika u prosečnim platama 27 godina posle ujedinjenja - iznosi 590 evra

M.L.

Smanjivanje ekonomskih razlika između zapada i istoka Nemačke izrazito se usporilo se poslednjih 15 godina

Ekonomske razlike između nekadašnjih Zapadne i Istočne Nemačke jesu izrazite, čak i posle 27 godina od ujedinjenja. Na primer, prosečna plata na zapadu je skoro 600 evra viša od prosečne plate na istoku zemlje. To je, kako je javila nemačka agencija DPA, glavni zaključak izveštaja o toku nemačkog ekonomskog ujedinjenja koji je ovih dana razmatrala vlada u Berlinu, u susret 27-godišnjici ujedinjenja Nemačke, 3. oktobra (izveštaj o tome redovno se razamtra, svake godine uoči godišnjice ujedinjenja).

Na istoku zemlje prosečna plata je, istina, brže rasla u ovom periodu ali je razlika u odnosu na zapad, ipak, ostala više nego znatna. U odnosu na prošlu godinu prosečna plata na istoku se povećala za 40 evra i dostigla 2.640 evra, a na zapadu 20 evra i prosečna plata sada tamo iznosi 3.230. Drugim rečima, razlika između prosečnih plata sada iznosi 590 evra. U izveštaju se dodaje tim povodom da je u istočnoj Nemačkoj znatno veći procenat ljudi koji rade za minimalnu platu.

Među pozitivnim rezulatima ističe se, naročito, pad nezaposlenosti na istoku u periodu od 2005. do 2016. sa 18,7 na 8,5 procenata. Ali, i ta stopa je tri-četiri posto iznad nezaposlenosti na zapadu.

Dosta sporo se smanjuje razlika u bruto društvenom produktu (BDP) po stanovniku - na istoku je svega 73,2 od BDP-a na zapadu. U poslednjih 15 godina razlike između njih se, ukazuje se posebno u izveštaju, usporeno smanjuju. Jedan od važnih razloga jeste to što na istoku ima malo velikih firmi.

"Među 30 najvećih firmi u današnjoj Nemačkoj, nema nijedne sa istoka zemlje", konstatuje se u izveštaju.

Za razliku od prošle godine, ovogodišnji izveštaj se ne bavi problematikom netolerancije prema strancima na istoku zemlje. Lane je oštro upozoravao na rastuću ksenofobiju na istoku zemlje i napade na migrante, što "ugrožava ekonomsko ujedinjavanje zemlje".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...