Da li Aramko zaista vredi dve hiljade milijardi dolara?

M. L.

Sa približavanjem stupanja na berzu saudijskog naftnog kolosa množe se spekulacije oko profita i tržišne kapitalizacije ove najveće svetske naftne firme
(Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz (desno) i krunski princ Muhamed bin Salman Saud, januar 2017. - foto Pres TV)

U berzanskim i poslovnim krugovima s velikim nestpljenjem se očekuje najavljeno stupanja saudijskog naftnog giganta Aramka (Aramco) na svetsku berzu koje počinje time što će naredne godine ova firma po prvi put objaviti svoje godišnje rezultate poslovanja. Mnogi smatraju da će profit Aramka biti najveći koji je ikada neka firma ostvarila i da će iznositi bar ili nešto više od 100 milijardi dolara od čega najviše zavisi tržišna  kapitalizacija firme za primarnu ponudu akcija.

saudi-nabela02-s

Jedno od 27 veštačkih ostrva Aramka u Arapskom zalivu

Investitori već duže vreme ocenjuju da tržišna vrednost Aramka iznosi oko dva biliona dolara, koliko je to naznačio i saudijski krunski princ Muhamed Bin Salman Saud. Prema analitičarima, koje je tim povodom upitao za mišljenje Rojters (Reuters), to pretpostavlja da bi godišnji profit firme trebalo da se kreće oko 130 milijardi dolara što bio rekordni profit neke firme čije su akcije na berzi..

Aramko je najveći proizvodjač nafte na svetu. Salman bi hteo da primarnom emisijom akcije firme dobije neophodna krupna sredstva kojima bi počeo da snižava zavisnost zemlje od izvoza nafte. Dokazane saudijske rezerve nafte iznose oko 261 milijardi barela što na osnovu računica, koje proizlaze iz poslednjih akvizicija u ovoj grani, znači da firma zaista vredi skoro dva biliona dolara. No to, ipak, nije jedini kriterijum za određivanje vrednosti energetske firme. Ukoliko se uzmu u obzir još neka merila, ta procena bi mogla da bude dovedena u sumnju. Većina tih drugih merila nije poznata ili bar neće biti poznata sve dok firma ne objavi svoje rezultate poslovanja pre nego što ponudi akcije na prodaju, što je predviđeno za iduću godinu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...