MMF se u roku od deset godina seli u Kinu!

M. L.

To najavljuje direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard jer će u tom roku Kina postati najveća svetska ekonomija
(foto, Peking)

Šefica MMF-a, Francuskinja Kristin (Christine Lagarde) Lagard najavila je izmeštanje sedište Fonda iz SAD jer će morati da se "pojača zastupljenost najvećih tržišta u razvoju koja dobijaju sve više na snazi i uticaju".

"To znači da ćemo morati to pitanje da rešimo pa ćemo, verovatno, umesto u Vašingtonu, kroz deset godina sedište imati u Pekingu", izjavila je ona, kako prenosi Rojters (Reuters).

Šefica MMF, poreklom Francusknja i nekadašnja ministarka spoljnih poslova Francuske, ukazala je da statut MMF predviđa da Fond sedište treba da ima u članskoj zemlji s najvećom ekonomijom. To su, od nastanka Fonda 1945 - Sjedinjene Američke Države koje sa svojih 16,5 glasova imaju praktčno snagu veta u odlučivanju u ovoj ključnoj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Ekonomisti predviđaju, međutim, da će Kina za manje od deset godina, zahvaljući svom rastu koji se ne pada ispod šest posto godišnje, u svakom slučaju, najkasnije do 2030. prestići SAD po svom bruto društvenom proizvodu (BDP).

No, ako bi se BDP računao prema kupovnoj moći, tojest ako bi se uzela u obzir potcenjenost kineskog juana, Kina je po BDP-a prestigla SAD još 2014.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...