EU: otisak prsta i selfi kao provera identiteta za elektronska plaćanja

M. L.

Novom smernicom Unije, koja treba da važi od Nove godine, bankama će se omogućiti da "pojačaju" proveru identiteta prilikom elektronskih plaćanja
(ilustrtacija, biometrijskakontrola na bankomatu već se primenjuje u nekim američkim bankama a japanski Hitači proizvodi jedan od najpopularnijih uređaja ove vrste)

Evropske banke moći će od Nove godine da od svojih klijenata prilikom plaćanja preko interneta ili isplate gotovoine preko bankovnih automata traže biometrijske podatke. Da li će se raditi o otisku prsta, selfi-ju ili o DNA, utvrdiće nova smernica EU, koja će važiti od Nove godine, ili će se u tom roku utvrditi odgovarajući novi tehnički standardi Evropskog organa za bankarstvo.

Pojačana provera identiteta neće se ipak, kako saznaje EUobserver, tražiti za sva elektronska plaćanja, a verovatno će biti dobrovoljna. S druge strane, banka može tražiti biometrijske podatke ali to i ne mora.

Neka pravila pojačanog proveravanja identiteta korisnika internet i drugih elektronskih plaćnja već su sadržana u Preporuci Evropskog organa za bankarstvo od decembra 2014. Čak i pre toga neke banke u EU su počele da od korisnika traže overavanje preko SMS-a, tojest SMS-om šalju kod kojim korisnik potvrđuje transakciju. Nova smernica će taj, dosad dobrovoljni standard podići na nivo obaveze a utvrdiće i nove, mada neobavezne mogućnosti pojačane overe biometrijskih podataka (otisak prsta, selfi, DNA) koje će, s obzirom na osetljivost, podlegati legislativi i zaštiti ličnih podataka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...