I Česi organizuju lutriju sa fiskalnim računima

M.L.

U ovoj zemlji se uvodi opšta obaveza izdavanja elektronskih računa čemu treba da pomogne i lutrija za građane koja će ih stimulisati da od prodavaca traže fiskalne račune
(ilustracija, logo češkog ministarstva finansija)

U Češkoj se postupno od prošle godine uvodi elektronska evidencija prometa u trgovini i ugostiteljstvu koja dosad nije bila obavezna u svim sektorima, kao ni za sitne prodavce i preduzetnike. S tim u vezi, najavljuje se da će građani biti stimulisani da potpomognu kontrolu izdavanja računa time šte će sakupljati račune i tako učestvovati u lutriji.

Elektronska evidencija prometa počela je lane za sve hotele i restorane, bez obzira na veličinu, od marta su uključene sve maloprodajne i velikoprodajne firme, a iduće godine uvešće se za još nekoliko oblasti preduzetništva koje su bile, zahvaljući jakom preduzetničkom lobiju, dosad isključene iz obaveze izdavanja ovih računa.

U susret lutriji, koja će se organizovati najesen, ovih dana Ministarstvo finansija je sprovelo anktetu iz koje proizilazi da će u u tome sigurno učestvovati 15 posto građana. U anketi je oko trećine ljudi kategorički odbilo učešće u lutriji, a oko 35 posto razmišlja o tome šta će uraditi. Pri tome, ispitanici su najveći interes pokazali za nagrade u novcu  - 10 do 100 hiljada kruna (tj 400 do 4.000 evra) mada ima onih kojima "ne smetaju ni manje nagrade". Posle gotovine Česi najviše cene nagrade u automobilima, a ostale nagrade su im znatno manje privlačene.

Oni koji izjavljuju da sigurno neće učestovati u ovoj lutriji su protiv toga da zamenjuju kontrolorne funkcije poreske službe, neki ne žele da se konfrontiraju s vlasnicima prodavnicima u kojima kupuju ili se generalno ne slažu sa uvođenjem ove obaveze i za najsitnije trgovce.

Ministarstvo finansija, naravno, očekuje od ove nagradne igre veću motivaciju kupaca za uzimanje računa za šta se planira nagradni fond 65 miliona kruna (skoro 2,5 miliona evra - jedan evro vredi oko 26 kruna) tokom godinu dana. Mesečno bi se izvačila oko 21 hiljada nagrada, a pet glavnih nagrada su po milion kruna  (tj nešto manje 40 hiljada eura), druga nagrada su automobili u vrednosti od oko 400 hiljada kruna (oko 15 hiljada evra), slede potom nagrade od 300, 200 i 100 hiljada kruna. A biće i 20 nagrada po 20 hiljada kruna, čak hiljadu po hiljadu kruna...

Iako se, na prvi pogled čini da su nagrade u lutriji u Srbiji bile veće (ili bar zvučnije - stanovi u Beogradu, automobili...) taj utisak vara. Jer, nagradni fond lutrije s fiskalnim računima u Srbiji je iznosio 54,6 miliona dinara, Pošto jedna kruna vredi oko 4,6 dinara ispada da će češki nagradni fond iznositi u dinarima skoro 300 miliona dinara. Jeste Češka za oko trećinu veća, i dosta bogatija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...