MMF bi mogao pozajmljivati Ukrajini i kada ne bi vraćala dugove

M.L.

I bez dogovora sa poveriocima o vraćanju dugova Ukrajine Međunarodni monetarni fond će nastaviti da pozajmljuje novac ovoj zemlji
(foto, Kristin Lagard, direktorka MMF)

Međunarodni monetarni fond (MMF) bi mogao da nastavi s pozajmljivanjem novca Ukrajini i u slucaju da krahiraju pregovori s vladom o Kijevu o restrukturalizaciji duga i ta zemlja ne bude sposobna da ispunjava svoje obaveze, izjavila je u petak uveče izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard (Christine Lagarde).

 „U slučaju da se ne postigne dogovor sa privatnim poveriocima i zemlja utvrdi da ne može servisirati svoj dug, može Fond pozamljivati Ukrajini u skladu sa svojom politikom „pozajmica prilikom odlaganja u isplaćivanju dugova“, kazala je ona.

Vlada u Kijevu i dalje ne može da se dogovori sa svojim poveriocima na koji način će Ukrajina restruktururati svoj dug. Poverioci hoće da se samo produži rok isplate obveznica dok ukrajinska vlada traži da se snize nominalna vrednost duga i kamata, tojest  hoće delimični otpis duga i kamata.

Ministarka finansija Natalija Jareškova izjavila je pre dva dana da bi ukrajinska vlada mogla proglasiti moratorijum na otplatu duga.   

Restrukturalizacija duga je deo programa spasavanja ukrajinske privrede obima od 40 milijarde dolara, koliko je Kijevu odobrio MMF. Vlada bi na taj način htela da uštedi više od 15 milijardi dolara i do 2020. smanji udeo duga u domaćem bruto društvenom prozvodu (BDP) sa sadašnjih 100 na ispod 71 posto.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...