Indijska ekonomija brže raste od kineske

M.L.

Indija ubrzala rast sa 6,6 na 7,5 posto, dok je Kina usporila na sedam procenata
(foto, indijska industrija čelika predviđa da ove godine postane druga po veličini na svetu, posle Kine: čelične rolne u toploj valjaonici u Džamšedpuru - Jamshedpur)

Indijska ekonomija ubrzala je svoj rast u poslednjoj finansijskoj godini (koja završava krajem marta) na 7,3 posto. Prethodne finansijske godine privreda ove zemlje ostvarila je rast BDP od 6,9 posto. Na taj način Indija je u poslednja dva kvartala prestigla Kinu po stopi privrednog rasta pa utakmica u tempu ekonomskog razvoja između dve najmnogoljudnije zemlje sveta postaje sve neizvesnija i zanimljivija.

U poslednjem kvartalu finansijske godine (tj u prva tri meseca ove godine) rast bruto domaćeg produkta Indije se ubrzao na 7,5 posto sa 6,6 posto koliko je iznosio u prethodnom kvartalu. A kineska ekonomija je u prvom kvartalu usporila tempo rasta na sedam procenata.

Lane u proleće počela je indijska privreda, po veličini treća u Aziji (posle Kine i Japana ), da ubrzava rast sa pet posto, koliko je iznosio u u prethodne dve godine. U letnjem kvartalu se rast popeo na čak osam posto.     

Vlada premijera Narende Modija, koja je preuzela vlast  u maju prošle godine, obećala je narodu da će privredu, uz pomoć reformi, pogurati ka bržem rastu tojest na ranijih sedam-osam procenata. To obećanja počinje da se ostvaruje, a pošto kineska privreda već nekoliko godina postupno usporava rast, Indija je tako po prvi put u 21. stoleću prestigla kinesku po stopi rasta.

Ubrzanju indijskog privrednog rastu posebno je, kako piše BBC, doprinelo snižavanje kamatnih stopa indijske centralne banke. U martu ove godine je ova banke po drugi put u protekloj finansijskoj godini snizila ove stope što joj je omogućeno padom inlflacije, nastalim usled ranijih visokih kamatnih stopa. Očekuje se da će indijska centralna banka nastaviti politiku pojeftinjenja novca i podsticanje privrednog rasta na taj način.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...