Tužba protiv autora tv serije o Sulejmanu

Milan Lazarević, PRAG

Time kulminiraju negativne rekacije konzervativnih muslimana i nacionalista kojim smeta što se radnja serije odvija po palatama, haremima, uz alkohol, kao niz intriga, klika i ljubavnih avantura
(ilustracija: plakat za tv seriju o čuvenom turskom imperatoru)

Televizijska serija o Sulejmanu Veličaanstvenom, koja se upravo prikazuje u Turskoj i nizu drugih zemalja, izazvala je među potomcima Osmanlija  oštre kontroverze i svađe koje će, izgleda, kulminirati uključivanjem tužalaštva i drugih pravosudnih organa. 

Ova istorijska saga u dva dela, naslovljena u Turskoj kao Veličanstveni vek, odigrava se na dvoru Sulejmana Veličanstvenog u zlatno doba Osmanskog carstva kada je zemlja, od 1520. do 1566. bila vojna, kulturna i ekonomska velesila, čija se teritorija prostirala od srednje Evrope do duboko u severnu Afriku, kao i na većem delu Bliskog istoka. No, serija se odvija, uglavnom, u odajama istanbulskih palata, haremima, kao niz intriga dvorskih klika, ljubavnih avantura, i uz velike količine alkohola. Serija je već bila na meti kritika konzervativnih muslimana i nacionalista, a pre neki dan po njoj je iz najtežih orudja opalio moćni premijer Redžep Tajip Erdogan, poznat već po tome da o svemu ima svoje mišljenje i hoće da ga  nametne.

erdogan

Turski premijer Erdogan 

Na mitingu u gradu Kutahija on je najavio da će podneti tužbu protiv autora serije jer ga je ona, kako kaže uvredila.

Javno osuđujem autore tog šoua i vlasnike televizije koje ga emituju. Dao sam nalog odgovarajućim organima tako da će o ovoj stvari rešavati sud. U okviru prava moraju dobiti lekciju ti koji se poigravaju s nacionalnim vrednostima, rekao je Erdogan koji tvrdi da je Sulejman Veličanstveni  provodio veći deo vremena tokom svoje vladavine na konju, nego po istanbulskiim palatama, kako se to prikazuje u seriji.

Na to je usledilo oštro reagovanje opozcije koja je premijera odmah optužila da hoće da zastrašuje i cenzuriše umetnike, kao i da time odvraća pažnju od neuspeha svoje vlade.      

Političari iz opozicione Narodne republikanske stranke, pola u šali a pola u zbilji, tvrde da Erdogan hoće da bude novi Sulejman Vešličanstveni i da je ljubomoran na original. Pri tome kritikuju njegovu spoljnu politiku koja se sve više orijentiše na Bliski istok nego na Evropu (mada vlada formalno i dalje deklariše želju za stupanje u EU). To ne samo da ne daje nikakve rezultate nego ugrožava i bezbednoist Turske. Na primer, odnosi sa Sirijom i Irakom su se drastično pogoršali u poslednje vreme.

Sada preti sasvim realna opasnost da pravosudje dobije nalog da cenzuriše ii kontroliše umetnost, tvrde iz opozicione stranke Mir i demokratija.

Kritičarima premijera pridružila se i popularna glumica koja igru majku sultana Sulejmana, Nebahat Cehre.

Nikako ne mogu da shvatim kako nešto takvo može da postane politikčo pitanje u zemlji koja ima toliko drugih problema, izjavila je ona.

Ova serija bi mogla da postane test nezavisnosti turskog pravosuđa kao i koliko je umetničko stvaranje u Turskoj slobodno.

Sama serija je imala, uglavnom, dosta veliki uspeh u zemljama gde je prikazivana. Izuzetak je Češka gde ju je emitovala u udarnom terminu TV Barandov ali je ubrzo skinuta s programa zbog male gledanosti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...