ZLATNA PALMA UČENICIMA I PROFESORIMA

Aleksandar Manić

Posebnost ovog filma, koji je koštao tri miliona evra, jeste da se odigrava u školskoj učionici i da nema profesionalnih glumaca

Američki glumac Sean Penn, predsednik žirija ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala, rešio je da iznenadi gledaoce i profesiju. Glavna nagrada, Zlatna palma za najbolje ostvarenje, dodeljena je 25. maja filmu "Entre les murs" (Medju zidovima) francuskog reditelja Laurenta Canteta. Posebnost ovog filma koji je koštao tri miliona evra, jeste da se odigrava u školskoj učionici i da nema profesionalnih glumaca. Uloge učenika igraju učenici, a uloge profesora igraju profesori. U trenutku kada se u Francuskoj vodi ogorčena borba izmedju vlade i obrazovnog sistema i dok predsednik Sarkozy pokušava da obogalji škole namenjene siromašnijim gradjanima i da favorizuje škole koje pohadjaju deca bogatih roditelja, ovaj film ukazuje u kojoj meri je pitanje školstva složeno i van svih političkih špekulacija. Istovremeno, film se okreće protiv ustaljenog pedagoškog sistema, predlažući novi i primereniji pristup.Laurent Cantet sa učesnicima filma i sa Zlatnom palmom 2008

Igra na više nivoa

"Medju zidovima" je ekranizacija istoimenog romana François Bégaudeaua, napisanog iz njegove profesorske prakse. Film, kao i roman, ukazuje da se izmedju zidova škole nalazi slika celokupnog društva sa svim suprotnostima, nepravdama i nasiljem. Da bi što tačnije ukazao na složenost profesorskog poziva, autor poziva gledaoca da prati razmenu izmedju učenika i nastavnika. François, koga igra François Bégaudeau, je profesor koji neprekidno pokušava da udje u dijalog i razmenu sa svojim učenicima. Protivnik važeće ideologije kazneno-popravnih metoda, on se uvek nalazi na tankoj liniji koja deli učenička preterivanja od nastavničke demagogije. Gledalac prisustvuje životu u malom, sa svim krizama i radostima, sve do poslednje trećine filma. Radnja se potom sužava oko Souleymana, učenika koji se posle jedne svadje našao pred isključenjem.

Petnaestogodišnji učenici-glumci pripremali su svoje uloge na dramskoj sekciji.

"Biti učenik dodje kao igranje odredjenih uloga koje su vam date: odlikaš, spadalo, problem... Tako učenici provode svoje vreme u stvaranju sopstvene uloge", kaže reditelj Laurent Cantet. Za vreme snimanja, on je od Carla, učenika koji stiže u razred sredinom godine, tražio da bude bezobrazan sa profesorima, što je on odglumio vrlo dobro.Francuski reditelj Laurent Cantet

"Potom sam tražio da bude ljubazan i Carl je za trideset sekundi prešao sa strahovite tenzije na veliku pristojnost. Učenici to rade svakodnevno da bi pokazali svoja osećanja ili da bi se odbranili. Oni provode svoje vreme u igranju uloga i istraživanju ponašanja, tražeći, na taj način, sami sebe."

Izmedju učenika i profesora postoji igra na više nivoa. Na jednom nivou je zabava, na drugom je teatralizacija koja omogućava učesnicima da budu uverljivi u svojim ulogama, dok su na trećem nivou ustupci.

Škola kao društvena hronika

Nagradjeni film, već prodat u pedesetak zemalja, ukazuje na probleme u modernom društvu, nejednakost u životu, porodično vaspitanje, nedostatke kulturnog prilagodjavanja, probleme društvene integracije i ilegalne imigracije.

"Cilj je bio da se pokaže svakodnevica jedne škole. Rezultat mi izgleda dobar, blizak stvarnosti, iako su neki elementi malo preterani da bi se ostalo u priči", kaže Jean-Claude Defaux, direktor škole "Françoise Dolto" u kojoj je snimljen film. Inače, ova škola, smeštena u severnom delu Pariza, spada u "zonu prioritetnog obrazovanja", jer u nju idu deca iz siromašnijih porodica, a uspeh na kraju školovanja ne prelazi 65 odsto.Scena iz pobedničkog filma "Medju zidovima"

"Ova Zlatna palma je odlična, jer dovodi obrazovanje u srce društvenih zbivanja, pokazujući stvarnost i omogućavajući da se izadje iz tradicionalnih ideoloških debata", kaže Philippe Meirieu, pedagog i naučnik. Po njegovom mišljenju, film ukazuje da škola nije samo sredstvo za prenošenje znanja, nego i element društvene kohezije. François Dubet, sociolog specijalizovan za obrazovanje, vidi u odluci kanskog žirija doprinos razgovoru o obrazovnom sistemu koji se nalazi u krizi. "Kada se u Francuskoj govori o obrazovanju, to odmah postaje ideologija protiv ideologije. (...) Medjutim, ovaj film prikazuje nastavnika suočenog sa razredom, na koji način on drži u rukama učenike, gde može da se oklizne..."

"Medju zidovima" je četvrti film francuskog reditelja Laurenta Canteta. U svakom od njih, on, ne samo što opisuju svet sa svojim složenim odnosima, nego i ukazuju na veliku koherenciju izrečenog. Sukob izmedju oca radnika i sina direktora u toku promena u jednoj fabrici (Ressources humaines), laži čoveka otpuštenog sa posla i njegovo ubijanje čitave porodice da ne bi saznali istinu (L'Emploi du temps), odmori na Haitiju žena u godinama koje tamo plaćaju lokalne muškarce (Vers le sud), hronika jedne škole kao pokazatelja društvenih prilika (Entre les murs).

"Ono o čemu govore moji filmovi, nisu moja lična iskustva, nego moje učešće u svetu koji me okružuje", kaže Cantet, dodajući da je za njega važno da postavi priču u društvenu i političku stvarnost u kojoj mogu da se vide odnosi snaga i sve što može da iznedri nasilje i isključivanje, danas sve prisutniji u običnom životu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...