NAJSTARIJI FILMSKI FESTIVAL U SREDNJOJ EVROPI

M.Lazarević

U glavnoj takmičarskoj sekciji medjunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima već godinama nema srpskog filma...

 

Ponovo, ove godine, na 45.Medjunarodniom filmskom festivalu u Karlovim Varima, srpska kinematografija nema predstavnika u glavnoj takmičarkskoj sekciji najveće i najstarije filmske smotre u srednjoj Evropi. Umesto toga, biće predstavljena filmom Srdjana Koljevića "Žena sa slomljenim nosom" u takmičarskoj sekciji Istočno do Zapada, posvećenoj filmovima iz postkomunističkih zemalja Evrope.

U informativnoj sekciji Horizonti prikazeće se film Goran Paskaljevića "Medeni mesec". Srpska kinetografija je učestovala kao koproducent u hrvatskom filmu proslavljenog autora, „češkog djaka“, Rajka Grlića "Neka ostane medju nama" koji će biti prikazan u glavnoj takmičarskioj sekciji. Hrvatska kinematografija, inače, poslednjih godina, za razliku od srpske, gotovo redovno ima predstavnika u konkurenciji za najviše nagrade ovog festivala koji je jedan od pet-šest u svetu sa najvišom tkz. A kategorijom, koju dodeljuje Savez filmskih producenata sa sedištem u Parizu. Lane je to bio film Vinka Brešana „Nije kraj“, 2008. delo Zrinka Ogreste „Iza stakla“. Ti filmovi su bili dobro primljeni.

Iz bivše Jugoslavije prikazeće se u sekciji Istočno od Zapada bosansko-hercegovački film Adisa Bakrača "Ostavljeni" u čijoj je produkciji učestvovala i srpska filmska industrija.

Nagrada festivala za životni doprinos svetskom filmu ove godine je pripala slavnom ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu koji će tom prilikom predstaviti, zajedno sa glumcem iz tog filma, Jud Lawem, jedan od svojih najslavnih snimaka „Umorni od sunca“.

Festival će po tradiciji početi uoči prvog vikenda u julu, u hotelu Termal, dakle, u petak. 2. jula i trajaće do jedanaestog.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...