Energija - predizborna kampanja

Amerikanci i Kinezi investiraju u Smederevu

U toku ove godine očekuje se početak izgradnje rafinerije u Smederevu, gde će biti zaposleno oko 550 radnika, a u koju će američki Komiko Oil inestirati 250 milona dolara. Lokalne vlasti Smedereva razgovaraju i sa potencijalnim investitorima iz Kine, koji bi investirali u izgradnju nekoliko fabrika u tom gradu.

Primamljivi srpski solarni kilovati

Potrebno je da pronađemo one proizvođače koji koriste visoku tehnologiju, obezbeđuju najviše plate, a samim tim i rast privrede, kaže Boris Tadić, kandidat za predsednika Srbije, ističući da je italijanska kompanija Skema zainteresovana za saradnju.

Struja iz stajskog đubriva

Pogon za proizvodnju električne energije iz stajskog đubriva – elektrana na biogas počela je da radi na farmi mlekare Lazar kod Blaca. Za nekoliko dana ova bioelektrana će početi da isporučuje električnu energiju Elektroprivredi Srbije (EPS). (foto: Milan Vidojević, vlasnik farme)

U Cerovu se ponovo kopa

U borskom rudniku bakra Cerovo, koji je zatvoren pre deset godina, ponovo se kopa ruda. Rudarsko-topioničarski basen Bor je u revitalizaciju rudnika uložio 18 miliona evra i očekuje godišnju dobit od 45 miliona dolara. Kapacitet rudnika je 2,5 miliona tona rude godišnje a očekuje se da će se pojećati na 2,7 miliona tona.

Uskoro solarni kilovati iz Kuršumlije

U naredna dva meseca kod Kuršumlije treba da bude izgrađena najveće solarne elektrane u Srbiji, kapaciteta dva megavata. Procenja vrednost investicije je 3,5 miliona evra.

Slede kapitalna ulaganja u energetiku

Planiramo da u narednih četiri do pet godina u elektroenergetiku uložimo oko devet milijardi evra, u naftnom sektoru u naredne tri godine oko 1,5 milijardu evra, a očekuju se i velike investicije u gasnom sektoru, najavio je savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić i dodao da su energetske kompanije tokom prošle godine ostvarile bolje poslovne rezultate nego ikada.

Počela sanacija Palićkog jezera

Čista voda je i jedan od važnih preduslova za razvoj turizma na Paliću. Porinućem plovnog bagera za vađenje mulja, počele su pripremne radnje za sanaciju Palićkog jezera, u čijem turističkom sektoru u ovom trenutku ima 1,3 miliona kubnih metara sedimenta, koji u sebi sadrži štetna azotna i fosforna jedinjenja. Država obećava da će finansirati prvu fazu sanacije Palića.

Milijarde, čelik, avioni...

Konačni sporazum sa kompanijom Danijeli, jednom od tri najveća svetska proizvođača čelika mogao bi biti sklopljen u junu ili julu, a tender za Železaru u Smederevu je otvoren, najavljuje lider DS i predsednički kandidat Boris Tadić, dodajući da je veoma važno da Srbija održi proizvodnju u nekim oblastima u kojima ima tradiciju, posebno spomenuvši avioindustriju.

Bor, prioritet buduće vlade Srbije

Država treba da ima aktivnu ulogu u razvoju basena Bor da RTB Bor ne bude zatvoren, kaže lider SPS Ivica Dačić ukazujući da nova Vlada Srbije mora južnu i istočnu Srbiju da postavi za prioritete razvoja - da ne bi izgubila te teritorije. (foto: Dačić – prezentacija video nadzora u Boru)

Na tapetu energetski sporazum sa Rusijom

Predstavnici Vojvođanskog preokreta najavljuju da će se ova koalicija zalagati za redefinisanje energetskog sporazuma Srbije i Rusije, koji se ne odnosi isključivo na NIS nego obuhvata i gasovod Južni tok, kao i skladišta gasa.

Prva Prethodna
1/2
Poslednja Sledeća