Struja iz stajskog đubriva

Izvor:   Tanjug

Pogon za proizvodnju električne energije iz stajskog đubriva – elektrana na biogas počela je da radi na farmi mlekare Lazar kod Blaca. Za nekoliko dana ova bioelektrana će početi da isporučuje električnu energiju Elektroprivredi Srbije (EPS). (foto: Milan Vidojević, vlasnik farme)

Na farmi mlekare Lazar kod Blaca juče je otvorena elektrana na biogas.

Pogon (visokotehnološki) za proizvodnju električne energije iz biomase, odnosno, stajskog đubriva je uz podršku ambasade SAD otvorio na svojoj farmi Milan Vidojević u selu Draguša kod Blaca. Iz ove bioelektrane će, već za nekoliko dana, biti isporučivana električna energija u elektroenergetski sistem Elektroprivrede Srbije.

U sklopu predizborne kampanje svečanom puštanju u rad prisustvovao je i kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.

tadic-vorlik

„Proširivanje aktivnosti farmera i proizvođača mleka na domen energetike je ulaganje u razvoj čitave zemlje. Kada bi, poput Vidojevića, još nekoliko stotina farmera imala slična postrojenja moglo bi se proizvesti nešto manje električne energije nego što to čini termoelektrana Obrenovac,“ rekao je Tadić ističući da „to pokazuje kakav doprinos od poljoprivrede možemo očekivati u domenu proizvodnje elekrične energije. Ovde su u pitanju izuzetni potencijali u zaštiti životne sredine, racionalnom privređivanju i maksimalnom korišćenju svih prirodnih i bioloških resursa kojima Srbija raspolaže. To je ujedno i dokaz odgovornog upravljanja zemljom,“ dodao je Tadić i ukazao „da se na primeru farme i mlekare Lazar može videti koliko jedno domaćinstvo i jedan preduzetnik mogu doprineti opštem razvoju popljoprivrede. Više takvih primera mogu suštinski doprinositi jednom važnom domenu privrede, a to je energetika.“

Ističući značaj podrške ambasade SAD razvoju biogasne elektrane na farmi Lazar Tadić je rekao: „Srateško povezivanje proizvođača mleka, stočara i poljoprivrednika sa institucijama države i institucijama drugih država daje dobar rezultat. Zbog toga je i Srbija okrenuta ka evropskim integracijama i saradnji sa svetom. Taj proces ne sme da bude prekinut ni po koju cenu.“

Ambasadorka SAD Meri Vorlik je, ukazujući da će se na farmi Lazar za nekoliko dana proizvoditi električna energija, koja će biti prodavana EPS-u, rekla da je time napravljena prekretnica u proizvodnji mleka i zaštiti životne sredine u Srbiji.

„Ova mlekara nastavlja da napreduje i proširuje svoju proizvodnju, a zajedno sa njom šansu da proširuju proizvodnju imaju i njeni snabdevači, kojih je u ovom trenutku 3.000. U pitanju je jedan od najznačajnijih primera tehnološkog napretka u poljoprivredi u Srbiji. Ovo je jedna od najvećih investicija u privatnom sektoru u regionu,“ rekla je Vorlik napominjući da „ona može da predstavlja primer drugim kompanijama - kako investicije u visoku tehnologiju mogu da donesu profit.“

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je, takođe, prisustvovao otvaranju ovog pogona poručio je da je podvig farme i mlekare Lazar primer Srbije kakvu građani žele.

„To je svetska Srbija, sposobna da napravi prijateljstva i da ostvari partnerstvo,“ rekao je Petrović, dodajući da danas mlekara Lazar prerađuje oko 60 tona mleka dnevno i pomaže da 3.000 porodica, koje se bave poljoprivredom, imaju stalan i siguran izvor prihoda. Ovo postrojenje će da pravi jedan megavat električne energije. Reč je o malom tehnološkom čudu, koje će obezbediti dodatnu zaradu u proizvodnji hrane. U narednim godinama širom Srbije biće mnogo takvih postrojenja,“ rekao je Petrović.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...