Počela sanacija Palićkog jezera

BM

Čista voda je i jedan od važnih preduslova za razvoj turizma na Paliću. Porinućem plovnog bagera za vađenje mulja, počele su pripremne radnje za sanaciju Palićkog jezera, u čijem turističkom sektoru u ovom trenutku ima 1,3 miliona kubnih metara sedimenta, koji u sebi sadrži štetna azotna i fosforna jedinjenja. Država obećava da će finansirati prvu fazu sanacije Palića.

U akciji spašavanja biljnog i životinjskog sveta u Palićko jezero je, posle katastrofalnog pomora ribe od pre nekoliko godina, stigao plovni bager - refuler, koji treba da ispita uticaj samog procesa izmuljavanja 1,3 miliona kubika mulja na floru i faunu jezera, odnosno da utvrdi tempo kojim taj posao treba obaviti. Početak prve faze izmuljavanja Palićkog jezera, koja će koštati oko 130 miliona dinara, očekuje se nakon odabira izvođača radova kroz javnu nabavku.

Izmuljavanje će se vršiti u turističkom sektoru jezera. Kako je ranije najavljeno, prva faza radova na Palićkom jezeru koštaće 130 miliona dinara, a finansiraće je Autonomna pokrajina Vojvodina i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Ceo projekat izradio je Institut Jaroslav Černi, piše Tanjug.

„Pripremili smo tehničku dokumentaciju i uradili glavni projekat za sanaciju Palićkog jezera i remedijaciju mulja. U ovom pilot programu se kreće sa prostora kod Jedriličarskog kluba i ide se prema južnoj strani turističkog sektora. Planirano je da se u prvoj fazi izvađeni mulj taloži u odušne kanale,” kaže Mile Božić, direktor Instituta Jaroslav Černi, objašnjavajući da su sledeća faza „kasete”, odnosno, neka vrstu ostrva u drugim sektorima jezera.

Tako će se formirati svojevrsna ostrva u koja bi se taložio izmuljani materijal.

„Na njima će se saditi autohtone biljne vrste, koje smanjuju sadržaj azota i fosfora u mulju”, kaže Božić, ističući da ceo posao treba da traje najviše dve godine.

Problem bi moglo biti to što još nije zatvorena finansijska konsktrukcija za ovaj projekat.

Ipak, Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ne krije zadovoljstvo što je pronađeno trajno i održivo rešenje za Palićko jezero, što je, kako kaže „konačno načinjen prvi korak. Decenijama se u jezero izlivala kanalizacija, a taj problem je već rešen jer je nedavno u rad pušten najmoderniji prečistač otpadnih voda u zemlji i u jezero bukvalno ulazi čista, pijaća voda. Sada je na redu vađenje nagomilanog mulja koji je bukvalno „jeo“ kiseonik i na taj način uništavao živi svet u jezeru.”

Dulić tvrdi da će država finansirati prvu fazu sanacije Palića.

„Paralelno sa tim ćemo pronalaziti alternativne načine finansiranja čitavog projekta,” obećava Dulić naglašavajući da su u toku pregovori sa velikom kompanijom iz oblasti turizma, koja je u izgradnju hotelskog kompleksa i velnes i spa centra spremna da uloži 50 miliona evra. „Njihov jedini uslov je bio da se reši problem vode u jezeru. Sada je to rešeno i sve je izvesnije da će Subotica i Palić uskoro postati najatraktivnija turistička destinacija u ovom delu Evrope,” tvrdi Dulić.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...