Na tapetu energetski sporazum sa Rusijom

Izvor:   Tanjug

Predstavnici Vojvođanskog preokreta najavljuju da će se ova koalicija zalagati za redefinisanje energetskog sporazuma Srbije i Rusije, koji se ne odnosi isključivo na NIS nego obuhvata i gasovod Južni tok, kao i skladišta gasa.

Koalicija Vojvođanski preokret zalagaće se za redefinisanje energetskog sporazuma Srbije i Rusije u određenim okvirima, jer smatra da je on pogrešan i da ne štiti naše interese, izjavio je juče potpredsednik Liberalno demokratske partije (LDP) i predsednik Pokrajinskog odbora te stranke Dušan Mijić.

„Pre četiri godine potpisan je energetski sporazum sa Ruskom Federacijom i ruskom Gaspromnjeftu prodata Naftna industrija Srbije (NIS) za 400 miliona evra, uz obavezu novog vlasnika NIS-a da za eksploataciju nafte i gasa na domaćim poljima, od kojih je najveći deo u Vojvodini, plaća rudnu rentu od tri odsto, u skladu sa tada važećim zakonskim odredbama,“ rekao je Mijić na konferenciji za novinare i istakao da kompanija NIS u našoj zemlji godišnje izvadi nafte za oko 800 miliona evra, od kojih svega tri odsto izdvoji za plaćanje rente, koja se potom raspoređuje tako da polovina pripadne lokalnoj samoupravi na kojoj su naftne bušotine, 40 odsto državi a deset procenata pokrajini.

Opštine i gradovi u Srbiji sa ogromnim rudnim resursima koji se eksploatišu, poput Bora ili Kikinde, „vrlo su zapostavljeni i nedopustivo osiromašeni“ i to mora da bude promenjeno u narednom periodu, rekao je Mijić.

Kandidat Vojvođanskog preokreta za poslanika Paja Francuski napomenuo je da je izmenama odgovarajućeg zakona, krajem prošle godine, rudna renta u Srbiji povećana na sedam odsto ali, kako je dodao, neizvesno je to da li će NIS dati saglasnost na tu izmenu sporazuma i prihvatiti povećanje tog svog izdatka.

Francuski je rekao da se energetski sporazum sa Rusijom ne odnosi isključivo na NIS, nego da obuhvata i gasovod Južni tok, kao i skladišta gasa i ocenio da javnost nije dovoljno obaveštena o tom dokumentu, da bi se tačno znale obaveze obeju strana potpisnica.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...