Sarajevu potreban kredit za plin

Izvor:   dnevniavaz.ba

Hoće li građani ostati bez plina i grijanja - glavna je tema razgovora u Sarajevu. Vladi Kantona do kraja mjeseca hitno potreban kredit od 10 miliona konvertibilnih maraka za otplatu dugova. A kao najbolje rješenje za prevazilaženje ovakve situacije predlaže se promijena dosadašnjeg načina naplate.

Kako građani Sarajeva ne bi ostali bez plina, odnosno centralnog grijanja, Vlada Kantona razmišlja da u nekoj od banaka s kojima sarađuje podigne kredit od 10 miliona konvertibilnih maraka, čime bi se umanjila nagomilana lančana dugovanja između Toplana, Sarajevogasa i BH-Gasa, kazao je za Dnevniavaz Abid Jusić, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

Najbolje rješenje

- Zbog alarmantne situacije juče sam, zajedno s premijerom, razgovarao s direktorima ovih kompanija. Pokušavamo iznaći najbolje rješenje jer se dug prema ruskom isporučiocu BH-Gas mora brzo platiti. Da bismo izašli iz ove bezizlazne situacije, potrebno nam je minimalno 10 miliona konvertibilnih maraka.

Razmišljali smo i o tome da se Toplane zaduže, ali njima zbog dugovanja niko ne bi dao novac. Kanton sada traži banku koja nam je spremna pomoći. Međutim, ako nam i neko izađe u susret, morat ćemo tražiti saglasnost Skupštine. Zbog toga procedura može trajati dugo, a potraživanja se moraju platiti do kraja mjeseca, inače nećemo imati dovoljne količine plina - rekao je Jusić.

Socijalni slučajevi

Najbolje rješenje za prevazilaženje ovakve situacije, smatra Jusić, jeste promjena dosadašnjeg načina naplate u preduzećima.

- Moramo brzo nešto poduzeti, jer ovakvim potezima samo odgađamo problem. Da bismo barem nekako pomogli preduzećima, smatramo da treba uvesti novi način naplate. Korisnici Toplana račune za grijanje trebali bi plaćati samo tokom sezone i to onoliko koliko potroše. Subvencionirati treba samo socijalne slučajeve koji su na rubu egzistencije - smatra Jusić.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...