Na suđenju Sanaderu savedočila Olgica Spevec

Izvor:   Tanjug

Olgica Spevec, koja je 2009. godine bila predsednica Agencije za tržišno takmičenje, svedočila je o okolnostima promena međuakcionarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarskog MOL-a koje nisu mogle stupiti na snagu pre nego što to dozvoli Agencija.

Na jučerašnjem nastavku suđenja bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu u objedinjenoj optužnici za tri krivična dela iskaz je dala Olgica Spevec, koja je 2009. godine bila predsednica Agencije za tržišno takmičenje.

Sanaderu se u Županijskom sudu u Zagrebu sudi po objedinjenoj optužnici za ratno profiterstvo, primanje provizije od "Hipo" banke i deset miliona evra mita od mađarske kompanije MOL.

Spevecova je svedočila o okolnostima promena međuakcionarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarskog MOL-a koje nisu mogle stupiti na snagu pre nego to dozvoli Agencija.

U rešenju iz juna agencija je utvrdila da je MOL preuzeo upravljačku kontrolu nad poslovanjem kompanije INA i da je takva koncentracija uslovno dozvoljena.

"MOL nije u ispoštovao uslove, pa je prodaju na kraju morao izvršiti poverenik kojeg smo mi odredili", rekla je Spevecova, koja je o svemu kontaktirala sa Sanaderom, koji je tvrdio da je to strateško pitanje kome je ona morala tumačiti odluku agencije.

Sanader i njegova odbrana prigovorili su istinitosti iskaza koji se tiču telefonskih razgovora između Spevec i Sanadera, kao i kratkog susreta u vladi nakon što je prihvaćeno rešenje Agencije.

Odbrana smatra da svedokinja nije govorila istinu kad je rekla da je 20. aprila poslala pismo Sanaderu u kome je predložila da, zbog ubrzanja postupka, MOL proda kompaniji "Tifon", kako bi se izbegla dubinska analiza.

Oni tvrde da je Spevec antidatirala pismo, falsifikovala ga i pokušala da ga kasnije uvrstiti u spise.

Suđenje se nastavlja naredne sedmice svedočenjem bivšeg vicerpemijera Damira Polančeca, bivšeg ministra finansija Ivana Šukera i šefa uprave "Hipo" banke iz 90-ih Volfganga Kulterera.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...