Nastavljeno suđenje Sanaderu

Izvor:   Pres / Beta

Saslušanjem novih svedoka juče je, posle višenedeljne pauze, nastavljeno suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banke i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarskog MOL-a

Saslušanjem novih svedoka juče je, posle višenedeljne pauze, nastavljeno suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banke i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarskog MOL-a.

Sanader se u objedinjenom postupku tereti za uzimanje provizije od austrijske Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih, kao i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini, iz koje je pritom trebalo da se izdvoji nerentabilno plinsko poslovanje.

I tokom jučerašnjeg ročišta sudija Ivan Turudić više puta je upozorio Sanadera da ne komentariše svedočenje i da ne upada u reč, kao i da će ga izbaciti iz sudnice. I na prethodnim ročištima Turudić je Sanadera opominjao zbog sličnih stvari.

Prvi svedok, bivši direktor Uprave za energentiku Ministarstva privrede Branko Horaček rekao je da je učestvovao u pregovorima o izdvajanju iz Ine plinskog poslovanja i da je MOL predložio izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja. On je objasnio da je sastanke s hrvatske strane vodio bivši potpredsednik vlade Damir Polančec, dok je mađarsku delegaciju predvodio predsednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi koga hrvatsko tužilaštvo sumnjiči za davanje mita Sanaderu.

Advokat Zoran Marković, čija je kancelarija radila na izmenama i dopunama međuakcionarskog ugovora, ocenio je da je promena ugovora bila u interesu Ine i Hrvatske. On je dodao da u vreme dok se bavio Inom nije kontaktirao sa Sanaderom i otkrio da je za posao na izmenama međuakcionarskog ugovora od vlade naplatio 2,7 miliona kuna (oko 360.000 evra).

Inače, Marković je zajedno s bivšim menadžerima Podravke i njihovim poslovnim pertnerima optužen da je oštetio tu koprivničku prehrambenu kompaniju.

Suđenje Sanaderu nastavlja se sutra, a nekoliko nedelja bilo je prekinuto zbog odlaska sudije Ivana Turudića na operaciju.

Od zanimljivijih svedoka početkom marta previđeno je saslušanje bivšeg direktora austrijske Hipo banke Volfganga Kulterera, bivšeg potpredsednika Vlade Damira Polančeca, bivšeg ministra finansija Ivana Šukera, ali i jednog od ključnih svedoka u slučaju navodnog primanja mita od MOL-a, vlasnika Diokija Roberta Ježića.

Bivši premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajedednice (HDZ), zajedno s devet fizičkih i pravnih lica, među kojima je i HDZ, optužen je za izvlačenje više miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime.

Nedavno je ispitan i o optužbama za zloupotrebu premijerskog položaja i ovlašćenja i pogodovanje firmi Dioki Roberta Ježića, kao i zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je Hrvatska elektroprivreda navodno oštećena za 650 milina kuna.

Sanader je u svim slučajevima odbacio krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona.

Županijski sud u Zagrebu sredinom decembra pustio je bivšeg premijera, uz kauciju od 1,6 miliona evra, da se brani sa slobode.

Prethodno je Sanader više od godinu dana proveo u austrijskom i hrvatskom pritvoru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...