Kinezi u SAD investiraju u razvoj elektromobila

Izvor:   Beta

Vansiang Amerika, američka filijala kineske Vansiang grupe, potpisala je investicioni ugovor vredan 100 miliona dolara sa korporacijom Smit električna vozila (Smith Electric Vehicles), proizvođačem svih vrsta električnih vozila o razvoju i proizvodnju električnih komercijalnih vozila u SAD.

Vansiang Amerika, američka filijala kineske Vansiang grupe, investiraće 100 miliona dolara u razvoj i proizvodnju električnih komercijalnih vozila u SAD.

Godinu dana pre nego što se odlučila na to veliko ulaganje kompanija kineskog konglomerata u SAD radila je uglavnom na razvoju proizvoda koji koriste nove izvore energije.

Investicioni ugovor sa korporacijom Smit električna vozila (Smith Electric Vehicles), proizvođačem svih vrsta električnih vozila, predstavnici Vansiang grupe potpisali su tokom prošlonedeljne posete kineskog potpredsednika Si Đinpinga SAD.

Najveći deo ulaganja, oko 75 miliona dolara, otići će u zajedničko preduzeće Smita i Vansianga za razvoj, proizvodnju i prodaju električnih školskih autobusa i drugih komercijalnih vozila u Kini, piše danas Čajna dejli.

Vansiang grupa, čije je sedište u Hangdžou, najveći je isporučilac delova za automobile u Kini. Njena američka filijala ima 28 proizvodnih pogona u 14 američkih saveznih država i zapošljava više od pet i po hiljada ljudi.

Kineska grupa našla se na meti javnosti u januaru prošle godine, kada je njen osnivač, milijarder Lu Guanći, bio u pratnji predsednika Kine Hu Đinataa tokom posete Vašingtonu.

Pažnju javnosti privukao je i predsednik Vansianga Amerika Ni Pin saopštivši da je godišnja prodaja kompanije premašile dve milijarde dolara, što znači da je to jedna od najuspešnijih kineskih firmi u inostranstvu.

Ni je tada istakao da su njihovi delovi u svakom trećem automobilu proizvedenom u SAD ali da se Vansiang Amerika sve više okreće industriji baziranoj na novim izvorima energije.

Tako je kompanija prošle godine počela znatno da ulaže u solarne panele, električne kamione i školske autobuse.

Ulaganja u "novu" energiju počela su ulaskom u proizvodnju baterija za električna vozila u Kini. Očekuje se da proizvodnja tih baterija do 2014. dostigne 40.000 komada.

Ni je kazao da se uspeh Vansianga Amerika zasniva i na činjenici da ona posluje kao američka kompanija, odnosno da se potpuno prilagodila lokalnim pravilima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...