Ko je kriv za propast Energoinvest–dalekovodizgradnje?

Izvor:   Dnevni Avaz

Saslušan i određeni broj svedoka. Direktor tvrdi da je sve zakonito

Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi predistražne radnje u predmetu nezakonitosti u radu kompanije "Energoinvest - dalekovodizgradnja", saznaje “Dnevni avaz”.TužilaštvoKSprimilo je 2010. godine prijavu protiv rukovodstva preduzeća, a kako je u ponedeljak Dnevnom “Avazu” i potvrđeno u Tužilaštvu, predmet je u predistražnoj fazi.

- Saslušan je i određen broj svedoka, a u junu prošle godine upućen je zahtev i prema Finansijskoj policiji. Tužilac koji radi na predmetu, nakon svih okolnosti predistražne radnje donijeće i konačnu odluku - rekla je Jasmina Omićević, portparolTužilaštvaKS.

Radnici na ulicu

I dok Tužilaštvo vodi predistražnje radnje, nekada respektabilna kompanija "Energoinvest - dalekovodizgradnja", kako saznaje “Dnevni Avaz”, uskoro će biti likvidirana, a 44 radnika preduzeća već od ponedeljka završiće na ulici!

Ovo je potvrdio i Mehmed Fejzagić, predsednik Sindikata, rekavši da je došao kraj preduzeću čija je tradicija duga 50 godina, a koju su svojom nebrigom i maćehinskim odnosom uništili vlasnici iz Slovenije.

- U ponedeljak je sastanak s Upravom i od ponedeljka već kreću otpuštanja. Radnici će završiti na ulici, a naše pare zarađene širom Kosova, Moldavije, BiH i cele Evrope, ko zna gde su - kazao je Fejzagić.

Iako je još 2010. godine Sindikat ukazao na mnoge nepravilnosti u preduzeću i celokupnu dokumentaciju predaoTužilaštvuKS, izostale su reakcije, dodao je on. Smajo Polimac, bivši radnik preduzeća, koji je otpušten zbog dugogodišnjeg ukazivanja na kriminal, kazao je za "Avaz" da je posredi velika pljačka u režiji vlasnika iz Slovenije.

- Slovenci su za četiri godine, otkako su preuzeli preduzeće, napravili štetu firmi od najmanje 20 miliona KM. Tačnije, ti milioni završili su u privatnim džepovima, a radnici na ulici. Godinama su pravili ugovore tipa "pola njima, pola preduzeću". Kada sam ukazao na nepravilnosti, predao finansijskoj policiji dokumentaciju na 120 strana, dobio sam otkaz - rekao je Polimac.

On je istakao da je samo na ime neuplaćenih poreza, Poreska uprava FBiH utvrdila iznos od 990.000 KM duga.

Nema likvidacije

S druge strane, Edin Delalić, direktor firme "Energoinvest - dalekovodizgradnja", tvrdi za "Avaz" da likvidacije firme neće biti, iako je planirano da u preduzeću ostane da radi ukupno deset zaposlenih.

- Bilo je govora da otpuštamo radnike i da moramo uvesti redukciju. Ali, još ne znamo šta će od svega biti. Dobili smo posao u Neumu. A to što Polimac tvrdi nema veze s istinom. Ja sam odneo karton dokumentacije gde god trebalo, i niko ništa sporno nije našao. Sad, što je on imao platu od 80.000 KM, rasipao se kako je hteo, pa je otpušten, druga je stvar - rekao je Delalić.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...