„Bio svet“ za 500 radnika i 2.000 kooperanata

Izvor:   Pravda

Holanđani žele da investiraju najmanje 20 miliona evra i u krugu nekadašnje niške fabrike „Fripak“ izgrade pogone za proizvodnju bio goriva, organskog đubriva i pakovanje konzervirane organske hrane.

Posle pisma kojim se upozorava da već dve godine holandska firma za proizvodnju bio dizela i konzerviranje hrane „Fertilajzer for ju“ nailazi na teškoće zbog realizacije projekta izgradnje velike fabrike „Bio svet“ u industrijskoj zoni Donje Međurovo kod Niša, generalni direktor Hauard Rodhajzen sastao se sa gradonačelnikom Milošem Simonovićem i dobio obećanje da će mu Grad pomoći da dobije sve potrebne dozvole. Ostaje, međutim, nejasno šta je do sada kočilo inače ofanzivnu inicijativu holandske kompanije koja bi u samoj fabrici u Nišu u startu uposlila najmanje 500 radnika, ali i za svoju proizvodnju vezala još najmanje 2.000 kooperanata iz ovog dela Srbije.

Predstavnici holandske kompanije potvrdili su da su pisali predsedniku Borisu Tadiću, ali nisu želeli da obelodane šta su od njega tražili. Portparolka holandske kompanije Ana Kolarević najavila je da su u toku intenzivni dogovori sa rukovodstvom Grada, kao i sa aerodromom „Konstantin Veliki“ za prevoz voća i povrća za potrebe fabrike, kao i sa „Železnicama Srbije“ za prevoz kukuruza i soje iz Vojvodine kako bi fabrika „Bio svet“ mogla da radi punim kapacitetom.

Holanđani žele da investiraju najmanje 20 miliona evra i u krugu nekadašnje fabrike „Fripak“ izgrade pogone za proizvodnju bio goriva, organskog đubriva i pakovanje konzervirane organske hrane. Na površini od 20 hektara podiglo bi se i skladište za 100.000 tona kukuruza i soje, mlin i linije za pakovanje konzervirane hrane, hotel i restoran. Pored zapošljavanja oko 500 radnika Holanđani bi za proizvodnju vezali najmanje 2.000 kooperanata iz redova poljoprivrednih proizvođača, proizvođača ambalaže i transportna preduzeća, navodi u saopštenju portparolke Kolarević.

- Svesni smo da nam je potrebna velika pomoć lokalnih vlasti, pored ostalog poreske pogodnosti u slobodnoj carinskoj zoni i subvencije za otvaranje novih radnih mesta. Ali, istovremeno naglašavamo i veliki značaj investicije koju je naša kompanija spremna da realizuje. Ovo za grad i jug Srbije ne znači samo otvaranje novih radnih mesta, već i veliki korak u proizvodnji obnovljivih izvora energije, a naša postrojenja će i od otpadnih voda dobijati đubrivo i čistu vodu – naglasila je Kolarevićeva.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...