Ponovo rade fabrike

Izvor:   rts.rs

Proizvodnja se, posle vanrednih odmora zbog mraza i štednje energenata, normalizuje. Još nema tačnih podataka koliki su gubici privrede zbog ledenih dana. U Ministarstvu ekonomije kažu da su procene pojedinih ekonomista o gubitku od pola milijarde evra paušalne.

Potrošnja struje je smanjena i nema više ograničenja isporuke struje privredi, odlučila je Radna grupa za sigurnost u snabdevanju energentima. Proizvodnja se normalizuje, a koliko će nas koštati ledeni dani rano je govoriti.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su procene pojedinih ekonomista o gubitku od pola milijarde evra paušalne.

Zbog leda na Dunavu, u smederevskoj železari peći i dalje samo tinjaju. Kažu, dok se led ne otopi nema proizvodnje.

U Valjaonici aluminijuma u Sevojnu situacija je bolja. Kamioni sa sirovinom stigli su iz Crne Gore. Počinje trka sa rokovima isporuke.

I u većini od 2.000 firmi koje su zbog mraza morale da smanje proizvodnju i štede energiju vanredni odmori su završeni.

"Uspeli smo da u prethodnom periodu obezbedimo dovoljne količine robe, nismo mnogo štetovali", kaže generalni direktor "Žitobanata" Bojan Jakov.

U fabrikama se, umesto proizvodnjom, sada bave procenom štete, a mašine će pokrenuti do kraja nedelje. Nadležni kažu da su svi koji su imali dogovorene poslove bili pošteđeni restrikcija, a koliko će iznositi ceh neradnih dana, još se ne zna.

"Čini mi se da je suma od 500 miliona evra za desetak dana izuzetno velika. Mislim da je ona mnogo manja. U svakom slučaju, moramo biti iskreni, štete je bilo, šteta jeste pretrpljena od strane privrede", kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Nekima procene neće značiti mnogo kao, na primer, vlasnicima staklenika u okolini Pančeva. Za samo nekoliko sekundi sneg je uništio ono što su godinama stvarali.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...