Projekat Bio svet još nije „sazreo“

Izvor:   Danas

Ko je kriv za zastoj u realizaciji ambiciozne investicije holandske kompanije Fertilizer4you vredne 20 miliona evra

Ne postoji ni jedna sporna stvar u vezi sa potencijalnim dolaskom holandske kompanije Fertilizer4you u Niš i grad će, kao i do sada, učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi taj posao bio realizovan. Ali, dosadašnje ponašanje te kompanije, koja još nije definisala svoju investiciju, niti na bilo koji način započela njenu implementaciju, krajnje je neuobičajeno, pa i neozbiljno, za jednog velikog investitora - kaže za Biznis (Danas) Milan Ranđelović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, zadužene da brine o ulaganjima u privredu Niša.

Komentarišući tvrdnje predstavnika pomenute kompanije da pregovori traju već dve godine, sagovornik Biznisa podseća da se pregovara manje od godinu i po dana i dodaje da su investitoru ponuđene sve tražene informacije, „a njih nije malo s obzirom na to da je reč o kompleksnom projektu i komplikovanoj realizaciji“.

- Imali smo petnaestak sastanaka i razmenili pedesetak mejlova, i u svakom smo precizno odgovorili na postavljena pitanja i zahteve. Dobili su, između ostalog, odgovore šta je potrebno za podizanje kompleksnog postrojenja u radnoj zoni ili za dobijanje građevinske dozvole, a obavestili smo ih i o tome da kapaciteti niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ i železnice mogu da budu korišćeni za prevoz njihovih sirovina i robe. O svim potrebnim procedurama i dozvolama poslednji put smo ih informisali 17. novembra prošle godine, od kada nam se nisu javili - precizirao je Ranđelović.

On ističe da „ne postoji ni jedna sporna stvar“ ni u vezi sa održavanjem sastanka sa predstavnicima institucija i kooperantima i u tom kontekstu podseća da su Holanđani najpre tražila da sastanak bude organizovan krajem januara, a potom su ga odložili za kraj februara ili početak marta. Ističe, takođe, da su predstavnici Fertilizer4you razgovarali o kupovini zemljišta od privatizovane firme Fripak koje se nalazi u zoni Donje Međurovo, ali da zemljište još nije kupljeno, što je, inače, preduslov za podnošenje zahteva za dobijanje građevinske dozvole. „Grad izdaje građevinsku dozvolu, ali ne može da, umesto investitora, podnosi zahtev za dozvolu“, kaže Ranđelović. Uz opasku da je pre godinu dana iz te kompanije stiglo pismo o namerama, koje je bilo „opisnog karaktera“, sagovornik ukazuje i na to da je projekat Bio svet izmenjen u odnosu na prvobitno planirani.

- Čini se da je stepen njihovog nerazumevanja procedura koje važe u Srbiji, prevelik, uprkos svim informacijama koje su dobili, tako da je utisak da još uvek nisu sigurni šta zapravo hoće. Svaki strani investitor koji dolazi u Srbiju najpre mora da se upozna sa pravilima poslovanja u ovoj zemlji, što nije teško, a onda dolazi sa konkretnim zahtevima. To je procedura koja važi i za kompaniju Fertilizer4you, bez obzira na to što nije reč o uobičajenom, već kompleksnom projektu - poručuje Ranđelović.

Sagovornik, ipak, zaključuje da „nisu pogrešili ni grad, ni investitor“, pošto se još nije ušlo ni u početnu fazu implementacije projekta. „Drugim rečima, projekat još nije zreo, ali čim bude ušao u fazu realizacije krenuće i administrativna procedura, koja će biti najbrža moguća, kao i za druge strane i domaće investitore, zbog čega su, pored ostalog, i počeli da ulažu u Niš„, zaključuje on.

Kompanija Fertilizer4you, koja se bavi proizvodnjom biogasa, biogoriva, organskog đubriva, organske hrane i cveća, javno je apelovala na nišku vlast da „što pre organizuje sastanak“ na kojem bi se sa svim relevantnim institucijama i kooperantima precizirali detalji investicije vredne 20 miliona evra. Istovremeno je predsedniku Srbije Borisu Tadiću upućeno Pismo o namerama u kojem predstavnici te kompanije „detaljno izlažu svoje ciljeve i planove“. Kako saznaje Biznis, u pismu se upozorava i na to da razgovori sa predstavnicima grada Niša o planiranoj investiciji „idu teško“. Kompanija je saopštila da u radnoj zoni Donje Međurovo želi da otvori veliko, kompleksno i ultramoderno postrojenje Bio svet, i da uposli oko 2.500 ljudi, kao i da pregovori u vezi s tim traju dve godine.

Naša administracija (ni)je spora

- Holandska kompanija nije podnela ni jedan zahtev u vezi sa projektom, tako da nije mogla da bude pokrenuta bilo kakva administrativna procedura - kaže Milan Ranđelović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, odgovarajući na pitanje: da li komplikovana procedura i sporost administracije odbijaju investitore. Holandska kompanija je prethodno saopštila da je za njen projekat „potrebno što pre obezbediti neophodne građevinske dozvole za ceo kompleks, zatim uvozne i izvozne dozvole i cenovni aranžman za isporuku gasa i struje lokalnoj mreži. Potrebno je takođe definisati sve mogućnosti subvencionisanja novih radnih mesta i poreske pogodnosti u Slobodnoj carinskoj zoni“.

Veliki planovi samo na papiru

Prema navodima kompanije Fertilizer4you, kompleks Bio svet prostirao bi se na površini od 20 do 40 hektara i obuhvatao bi postrojenja biogasa sa skladištima za 100.000 tona kukuruza i soje, mlin i linije za pakovanje, fabriku za proizvodnju organskog đubriva, hladnjače, linije za pakovanje konzervirane hrane, hotel i restoran. Procenjuje se da bi otvaranje Bio sveta učinilo Niš centrom za proizvodnju obnovljive energije u regionu. „Ovaj projekat ima i globalni značaj, jer su ovakva postrojenja odgovor na sve veće zagađenje i potrošnju fosilnih goriva“, tvrde u kompaniji, koja sličan Bio svet poseduje u Holandiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...