Meštani Zajače traže zaustavljanje topionice

Izvor:   Pres

Vlasnik Topionice tvrdi da ako zaustavi proizvodnju, neće moći opet da je pokrene.

Meštani rudarskog naselja Zajača nezadovoljni su rezultatom razgovora Saveta mesne zajednice sa predstavnicima „Farmakoma", u čijem je sastavu Topionica u Zajači, i Vidojem Petrovićem, gradonačelnikom Loznice. Nije prihvaćen njihov predlog da se topljenje olova prekine na tri meseca.

Slobodan Živanović, predsednik MZ Zajača, kaže da neće danas, kako su najavljivali, blokirati regionalni put Loznica - Zajača, ali će to najverovatnije učiniti do kraja ove sedmice.

- Tražili smo da topionica na tri meseca zaustavi proizvodnju i uz pomoć države učini šta treba da spreči zagađenje životne sredine, a onda nastavi rad uz redovne kontrole i merenja kvaliteta vazduha. Vlasnik topionice nije to prihvatio i tvrdi da ako zaustavi proizvodnju, više je ne može pokrenuti, ali je obećao da više neće dozvoliti uvoz oksida, što je bio jedan od naših zahteva. Gradonačelnik je rekao da će razgovarati u Ministarstvu zdravlja da se obavi obećana kontrola naše dece koja imaju povećano prisustvo olova u krvi. Nismo zadovoljni sastankom zbog kojeg smo otkazali blokadu puta ka Loznici planiranu za 20. februar, ali ćemo je najverovatnije imati do kraja sedmice. Podsećaju nas da u topionici radi 80 ljudi iz Zajače, ali smo odlučni da zbog tih radnih mesta nećemo da žrtvujemo zdravlje naše dece - kaže Živanović.

Meštani Zajače su 29. januara ministarstvima zdravlja, rada, zaštite životne sredine i prosvete, „Farmakomu", vlasniku Topionice i rudnika Zajača i lokalnoj samoupravi dali rok od 20 dana da preduzmu konkretne mere za rešavanje problema povećanog prisustva olova u krvi dece iz ovog naselja. Tražili su analizu krvi svih meštana Zajače i Paskovca, merenje zagađenosti zemljišta i vazduha i zabranu uvoza olovnog koncentrata - oksida. Početkom meseca Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije postavilo je pored škole mernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha u tom naselju, ali meštani nisu zadovoljni.

- Tražili smo uvid u očitavanja i da se oglasi zvučni signal kada dođe do prekoračenja graničnih vrednosti. Imali smo i do sada merenja, u čije rezultate smo sumnjali i sada će javnost, kako čujemo, o rezultatima biti obaveštavana svakih 15 dana, tako da i dalje nećemo znati kada je zagađenje prekomerno - kaže Živanović.

Meštani Zajače nisu zadovoljni decembarskim rezultatima kontrole dece kod koje je još letos utvrđeno povišeno prisustvo olova u krvi jer su vrednosti povećane i po nekoliko puta. Najviše ih je sa više od 20, nekoliko između 30 i 40, a dvoje dece ima više od 40 mikrograma, ali predstavnici Ministarstva zdravlja tvrde da te vrednosti ne zahtevaju terapiju, u šta meštani ne veruju.

Nekoliko porodica već se iselilo iz Zajače, a prema nezvaničnim informacijama, neki roditelji razmišljaju o štrajku glađu kao krajnjem načinu pritiska na državu da im konačno pomogne.

Rezultati kontrole olova u krvi kod dece

Poslednje merenje koncentracije olova u krvi u decembru urađeno je za 127 dece, 75 iz Zajače i 52 iz susednog Paskovca, a uzorci su obrađeni u Belgiji.

U Zajači je kod samo 13,3 odsto dece nivo olova u krvi u okvirima preporučenih vrednosti, dok je povećan kod 37,7 odsto dece, blago povećan kod 14 odsto, a 28 odsto dece ima veoma blago povećan nivo olova.

U Paskovcu 3,8 odsto dece ima povećan nivo olova u krvi, 1,9 odsto dece ima blago povećan nivo, kod 21,1 odsto dece je veoma blago povećan, a 73,2 odsto dece nivo olova u krvi je u okvirima preporučenih vrednosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...