ZAGEB UVODI LED RASVETU

Izvor:   croenergo.eu / Večernji list

Zbog regulativa Evropske unije Zagreb do 2016. godine mora zameniti stare svetiljke novim, pa u prestonici Hrvatske planiraju da uvedu LED sijalice.

Hiljade sijalica u parkovima uskoro treba da bude zamenjeno LED sijalicama. Zbog regulativa Evropske unije Zagreb do 2016. godine mora zameniti stare sijalice novim.

Večernji list, ne navodeći izvor informacije, piše kako uskoro treba da bude raspisn konkurs za postavljanje 20.000 LED svetiljki u parkovima širom metropole.

Dosad je Zagreb godišnje izdvajao 28,009.146 kuna za račune za električnu energiju i redovno održavanje javne rasvete. Zamenom sijalica taj bi se trošak smanjio za 21,253.511 kuna godišnje, odnosno na 6,755.635 kuna.

Ukupno u Zagrebu postoji 120.000 rasvetnih tela, a da se zameni celokupna javna rasveta u metropoli, ušteda bi, samo za period od 10 godina, bila nekoliko stotina miliona kuna.

"Sve se svetiljke moraju, ionako, zameniti do 2016. godine, prema direktivi Evropske unije. Moramo LED rasvetu ukomponovati. Oponenti LED sijalica tvrde da je preoštar prelazak svetla i senke, pa je potrebno da ih testiramo pre nego ih postavljamo na ulicama. Garnitura ljudi koji predstavljaju snažne firme, pre svega nemačke, biće glavni pobornici negiranja efikasnosti ovog sistema, no smanjivanje potrošnje električne energije za 75 odsto dovoljan je argument", kaže sugovornik Večernjeg lista iz gradske uprave.

Desetogodišnja garancija LED rasvete smanjuje troškove održavanja sa 11 na 1,5 miliona kuna godišnje.

Za ovu godinu Zagreb je predvideo 146,040.000 kuna za funkcionisanje javne rasvete. Od toga će potrošnja električne energije 'progutati' 84 miliona, a troškovi održavanja električne rasvete 55 miliona kuna.

"Kada bismo potpuno zamenili javnu rasvetu, troškove održavanja smanjili bi na minimum, a u roku od četiri godine celu bi investiciju amortizovali i počeli štedeti ogromne sume novca", zaključuje izvor Večernjeg lista.

Međutim, prednosti LED svetiljki nisu samo finansijske prirode. Naime, u nove sijalice mogle bi biti ugrađene i nadzorne kamere, kao i uređaji za merenje kvaliteta vazduha.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...