VUJANOVIĆ PODRŽAVA RADNIKE KAP-A

Izvor:   Vijesti

Vujanović ponovio da treba učiniti sve da se sačuva KAP, kao kombinat od izuzetne vrednosti za ukupnu ekonomiju Crne Gore

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović podržao je radnike Kombinata aluminijuma (KAP) i izrazio želju da se s njima sretne.

Po završetku zbora predsednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić zatražio je od predsednika države da se uključi u rešavanje problema i da se predstavnici radnika tim povom sastanu sa njim.

“Siguran sam da Vam je poznato da je upravo zahvaljući ovom ambasadoru obezbeđena značajna finansijska i ekspertska – menadžerska pomoć KAP-u. Vrlo brzo predsednik Vujanović pismeno je obavestio radnike da je u “više navrata javno saopštio svoj veoma utemeljen stav da treba učiniti sve da se sačuva KAP, kao kombinat od izuzetne vrednosti za ukupnu ekonomiju Crne Gore”.

Predsednik države, inače, u vanrednom stanju jedina je institucija u Crnoj Gori koja može tražiti od Skupštine da hitno raspravlja o KAP-u pre 28. februara, kada je zakazana sednica.

"Kao predsednik Vlade veoma sam se bavio problemima KAP-a i imao zadovoljstvo da ovakav stav argumenetovano dobijem i od brojnih eksperata, među njima i uglednih međunarodnih, od kojih posebno uvažavam ambasadra Ričarda Sklara, bivšeg američkog predstavnika u Paktu stabilnosti Jugoistočne Evrope. Siguran sam da Vam je poznato da je upravo zahvaljući ovom ambasadoru obezbeđena značajna finansijska i ekspertska – menadžerska pomoć KAP-u. Svi koji znaju vrednost aluminijumske industrije i KAP-a za našu ekonomiju znaju da bi zaustavljanje proizvodnje u KAP-u bila nemerljiva ekonomska i ukupna šteta Crne Gore", istakao je predsednik Vujanović u odgovoru u koji su “Vijesti” imale uvid.

Vujanović je dodao da “posebno sada kada je broj radnika primeren učešću radne snage u ceni proizvoda, smatra da treba učiniti sve da se Kombinat sačuva i napravi prostor za razvoj njegovih prerađivačkih kapaciteta i obezbedi maksimalno korišćenje pogodnosti koje Crna Gora ima za razvoj aluminijumske industrije (ruda, železnica, luka Bar i dr.)”.

Spreman sam, naravno, i da se sretnem sa Vama i ako smatram da su moji stavovi, koje i ovom pismu dajem, jasna podrška vašim naporima."Kao što znate zalagao sam se da vlasnik Kombinata dobije i energetski kapacitet koji će omogućiti adekvatnu cenu struje, a Crnu Goru relaksirati od obaveze da njena elektroprivreda subvencioniranom cenom ugrožava svoj konzum i utiče na visinu cene struje građanima. Mislim da to mora biti u budućnosti model za svakog vlasnika, odakle god dolazio i kome god vlasnički pripadao", dodao je u odgovoru Krivikapiću predsednik Vujanović.

On je istakao da je “ovakav stav saopštio i predsedniku Vlade Igoru Lukšiću i ministru ekonomije Vladimiru Kavariću”.

"Iz odluka Vlade, uključujući i poslednju, verujem da prepoznajete njihovu spremnost da sačuvaju aluminijumsku industriju u Crnoj Gori i sve one koji u celini ili značajno zavise od nje. Spreman sam, naravno, i da se sretnem sa Vama i ako smatram da su moji stavovi, koje i ovom pismu dajem, jasna podrška vašim naporima. Procenjujem da je korisnije da u nekoj kasnijoj fazi organizujem sastanak, a do tada ću i u komunikaciji sa Vladom i sa javnošću ponavljati stavove koje sam u ovom pismu, a i u brojnijim javnim prilikama saopštio", kaže se na kraju pisma predsednika Vujanovića.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...